FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 10. STUDENOGA 2004. GODINE

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD10. STUDENOGA 2004. GODINE
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 10. STUDENOGA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.386,37 10.391,31

Tokyo/NIKKEI 10.994,96 10.964,87

London/FTSE-100 4.742,60 4.717,70

Frankfurt/DAX 30 4.098,65 4.065,33

--------------------------------------------------

Američke blue-chip dionice u utorak su neznatno oslabile, dok su tehnološke ojačale kako ulagači čekaju naznake iz američke središnje banke Fed u pogledu daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se neznatnih 0,05 posto, na 10.386 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,2 posto, na 2.043 boda.

I jučerašnje trgovanje obilježio je predah ulagača nakon prošlotjednih snažnih dobitaka na cijenama dionica uslijed završetka američkih predsjedničkih izbora. Dealeri ističu kako je ohrabrujuće što nije došlo do prodaja dionica širih razmjera.

Značajnije gubitke na Wall Streetu spriječio je oštar pad cijena nafte, za gotovo dva dolara po barelu, tako da stoji 47,4 dolara.

Većina tržišnih sudionika očekuje zasjedanje Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, u potrazi za naznakama tempa daljnjeg podizanja američkih kamatnih stopa. "Svi čekaju na Fed, iako je već unaprijed stvoren zaključak o tome što će odlučiti u vezi kamatnih stopa", ocijenio je raspoloženje na tržištu Tom Schrader, izvršni direktor pri Legg Mason Wood Walkeru.

Očekuje se da će Fed podići ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na dva posto. Još je važnije što će kazati u vezi daljnjeg zaoštravanja monetarne politike. Snažnije od očekivanja izvješće o zaposlenosti u SAD-u tijekom listopada povećao je očekivanja na tržištu da će kamatne stope ojačati i u prosincu.

Pad cijena nafte pomogao je dionicama kompanija senzitivnih na gospodarska kretanja poput industrijskih konglomerata, no naštetio je dionicama energetskih kompanija. Tako je dionica proizvođača građevinskih strojeva Caterpillara ojačala 1,5 posto, a Exxon Mobila oslabila 1,2 posto. Dionica Microsofta istodobno je poskupjela 1,7 posto, po najavi uprave da od prodaje nove video igre "Halo 2" očekuju 100 milijuna dolara.

Pad cijena nafte na europskim burzama pružio je blagi poticaj kupovinama dionica. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 0,02 posto, na 4.717 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,09 posto na vrijednosti, pa iznosi 4.065 bodova.

Cijene europskih dionica u srijedu su porasle pod utjecajem pada cijena nafte na svjetskim tržištima na najniže razine u zadnjih sedam tjedana, no dobitci na europskim tržištima bili su ograničeni zbog ponovnog jačanja eura prema rekordnim razinama u odnosu na dolar u očekivanju izvješća o američkom trgovinskom manjku.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, na 4.742 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,82 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.098 bodova.

Trgovanje na europskim burzama bilo je u nešto manjem obujmu i radi očekivanja odluke američke središnje banke Fed o kamatnim stopama. Ipak, najveća pozornost ulagača usmjerena je najnovijim podacima o trgovinskom manjku SAD-a u razmjeni sa svijetom.

"Bude li podatak o trgovinskom deficitu SAD-a lošiji od očekivanja, tržište će ponovno kazniti dolar", kazao je valutni strateg u Bank of America, Fatih Yilmaz.

Jačanju dionica pomogla je i vijest o padu cijena nafte na najniže razine u zadnjih sedam tjedana, pri čemu one sada na američkom tržištu iznose oko 47 dolara po barelu uslijed očekivanja novog rasta zaliha nafte u SAD-u.

Od dobitnika se ističe francuska naftna kompanija Total, čije su dionice ojačale po objavi iz te četvrte najveće europske naftne kompanije o rekordnoj dobiti u trećem tromjesečju od 2,38 milijardi eura, većoj od očekivanja. Naglo su ojačale i dionice britanske telekom tvrtke Cable & Wireless nakon što je predstavila planove o smanjenju broja zaposlenih i povratu gotovine dioničarima.

Od dobrih gospodarskih vijesti iz eurozone izdvaja se podatak o skoku francuske industrijske proizvodnje za 3,2 posto, što je njezin najveći rast u proteklih sedam godina.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 0,3 posto, na 10.994 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2915 1,2920 1,2872

Euro/JPY 136,89 136,90 136,26

USD/JPY 105,95 106,09 105,64

-------------------------------------------------

Tečaj američke valute na svjetskim deviznim tržištima u srijedu je i nadalje bio pod pritiskom prema najvažnijim svjetskim valutama, kako se očekuju novi podaci o trgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetom.

Dolar je do podneva oslabio 0,14 posto prema euru, koji tako stoji 1,2915 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,3 posto, tako da dolar stoji 1,181 franak. Britanskom funtom trguje se po 1,8577 dolara.

Očekuje se slabašna trgovina devizama budući većina tržišnih sudionika očekuje današnje zasjedanje Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed i podizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda.

Američki trgovinski manjak trebao bi u rujnu pokazati blago smanjenje, no ne dovoljno da bi se raspršile zabrinutosti ulagača oko pritisaka na korekciju tečaja 'zelene' valute.

"Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni mogli bi nas iznenaditi budući su cijele godine snažno oscilirali. Povećanje manjka moglo bi obnoviti trend pada tečaja dolara, a njegovo smanjenje učiniti ga nešto otpornijim na korekcije", ustvrdio je Aziz McMahon, valutni strateg pri nizozemskoj banci ABN Amro. "I dok se danas očekuje podizanje kamatnih stopa u SAD-u, odluka o tome u prosincu još je neizvjesna".

Korekcija tečaja dolara u proteklih mjesec dana, koja je rezultirala skokom vrijednosti eura za pet posto od sredine listopada, već je izazvala oštre kritike europskih zakonodavaca, zabrinutih oko utjecaja naglog jačanja eura na eurozonu. Europska komisija upozorila je da su nagle promjene tečajeva loše za rast, a to pitanje posve će sigurno biti aktualno na sastanku europskih ministara financija idućega tjedna.

I iz Europske središnje banke guverneri su u nekoliko navrata upozorili da se protive naglim promjenama valutnih tečajeva, zbog čega dugoročni ulagači oklijevaju s kupnjama eura za dolare. "Ako se takve izjave nastave, mnogo će teže biti probiti granicu od 1,3 dolara za euro", izjavio je McMahon.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

09.11. USLIB 2,06 2,09 2,26 2,45

09.11. EULIB 2,09 2,10 2,17 2,24

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙