FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD VRIJEDNOSTI AMERIČKIH BURZOVNIH INDEKSA

NEW YORK, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Američki burzovniindeksi zabilježili su u srijedu pad vrijednosti, kako su ponovnoporasle cijene nafte, dok su istodobno na tržištu kovina lavineprodaja srušile cijene bakra i aluminija što je negativno utjecalo naizvedbu dionica kompanija vezanih uz proizvodnju tih sirovina.
NEW YORK, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi zabilježili su u srijedu pad vrijednosti, kako su ponovno porasle cijene nafte, dok su istodobno na tržištu kovina lavine prodaja srušile cijene bakra i aluminija što je negativno utjecalo na izvedbu dionica kompanija vezanih uz proizvodnju tih sirovina.

Njujorški Dow Jones indeks tako je oslabio 0,74 posto, na 10.002 boda - najnižu razinu u protekla dva tjedna. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,24 posto, na 1.920 bodova.

Barel nafte na američkom tržištu jučer je poskupio čak jedan dolar kako sve više rastu zabrinutosti oko dostatnosti ponude nafte i derivata uoči zime. Visoke cijene energenata ugrožavaju korporativne zarade.

"Cijeli dan tržište dionica proganjale su visoke cijene energenata. Dramatično brz porast cijena nafte potaknuo je lavinu prodaja dionica", ocijenio je situaciju na tržištu Brian Williamson, pri Boston Co. Asset Managementu.

Dodatno, jučer su potonule i cijene obojenih kovina, pri čemu cijena bakra za čak 10 posto, a pratile su je i cijene aluminija te plemenitih kovina - zlata, platine i paladijuma. Zabrinutost da će potražnja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača bakra, možda oslabiti igrala je glavnu ulogu u ovoj rasprodaji, ističu analitičari.

U prosjeku su cijene dionica kompanija koje proizvode sirovine potonule 2,8 posto, pri čemu najvećeg svjetskog proizvođača aluminija, Alcoe za tri posto.

Pad cijena dionica nisu mogle zaustaviti ni dobre vijesti u pogledu tromjesečnih zarada iz lanca restorana brze prehrane McDonaldsa te svjetskog lidera u proizvodnji čipova Intela.

Na europskim burzama jučer su se vrijednosti indeksa različito kretale. Tako je londonski Ftse indeks potonuo 0,3 posto, na 4.634 boda, uslijed pada cijena dionica kompanija koje proizvode kovine. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,24 posto, na 3.976 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙