FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TERMOLI: POTPISAN PROTOKOL SPORAZUMA O JADRANSKOJ EUROREGIJI

TERMOLI, 9. studenog 2004. (Hina) - Potpisivanjem protokola sporazumau utorak je u Termoliju, u Italiji, na konferenciji u organizacijiVijeća Europe i talijanske regije Molise pod nazivom "Jadranskaeuroregija: doprinos europskoj integraciji", potvrđeno rađanjeJadransko-jonske euroregije, nadnacionalnog tijela za koordinaciju ijačanje suradnje između zemalja koje izlaze na Jadransko more.
TERMOLI, 9. studenog 2004. (Hina) - Potpisivanjem protokola sporazuma u utorak je u Termoliju, u Italiji, na konferenciji u organizaciji Vijeća Europe i talijanske regije Molise pod nazivom "Jadranska euroregija: doprinos europskoj integraciji", potvrđeno rađanje Jadransko-jonske euroregije, nadnacionalnog tijela za koordinaciju i jačanje suradnje između zemalja koje izlaze na Jadransko more.

Protokol je zaključni dokument dvodnevne konferencije o osnivanju Jadranske euroregije na kojoj su sudjelovali predstavnici vlada, tijela lokalnih i regionalnih uprava iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije i Grčke.

Euroregija će, stoji u potpisanom sporazumu, djelovati u cilju jačanja stabilnosti, promicanja održivog razvoja, stvaranja gospodarske i društvene kohezije, integraciji jadranskih zemlja u Europsku uniju, te jačanju suradnje u okviru projekata Europske unije.

Istarska županija će u ožujku organizirati prvi sastanak privremenog Jadranskog vijeća koje će odrediti statut, organizaciju i oblike financiranja Jadranske euroregije, te konačni sastav Vijeća. Prvi sastanak Jadranskog vijeća u konačnom sastavu dogodit će se, u organizaciji Istarske županije, za devet mjeseci.

Prvi predsjednik Euroregije bit će istarski župan Ivan Jakovčić a tu će dužnost obnašati devet mjeseci do konačnog izbora Vijeća koje će tada odrediti novog predsjednika.

"Predsjedanje Jadranskom euroregijom je iznimna čast i za nas znači mogućnost da snažnije promoviramo Istru", rekao je istarski župan Ivan Jakovčić za Hinu.

"Pokušat ćemo dati niz inicijativa za konkretnu suradnju na Jadranu jer se jedino tako može oživotvoriti smisao postojanja Jadranske euroregije" zaključio je Jakovčić.

Po riječima hrvatskog veleposlanika u Rimu Drage Kraljevića, ova konferencija predstavlja konkretizaciju onoga što se raspravljalo na prethodnim susretima u Puli, Dubrovniku, Budvi i Chioggi te predstavlja priliku da u modelu EU oživi transgranična suradnja. "Ovaj se projekt odlično uklapa u Jadransko-jonsku inicijativu koju su pokrenule države, te se radi o istim ciljevima na lokalnoj i regionalnoj razini koja je do sada nedostajala", rekao je Kraljević. "Euroregija je ono što mi želimo postići i na državnoj razini: to je dio hrvatske vanjske politike", dodao je Kraljević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙