FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O JADRANSKOJ EUROREGIJI

TERMOLI, 8. studenog 2004. (Hina) - U Termoliju, u talijanskoj regijiMolise, u ponedjeljak je s radom započela dvodnevna međunarodnakonferencija pod nazivom "Jadranska euroregija: doprinos europskojintegraciji" u organizaciji Vijeća Europe i talijanske regije Molise.
TERMOLI, 8. studenog 2004. (Hina) - U Termoliju, u talijanskoj regiji Molise, u ponedjeljak je s radom započela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Jadranska euroregija: doprinos europskoj integraciji" u organizaciji Vijeća Europe i talijanske regije Molise.

Konferencija će se baviti pitanjima održivog razvoja i međuregionalne suradnje na Jadranu. U inicijativi osnivanja Jadranske euroregije sudjeluju regije sedam država koje izlaze na Jadransko i Jonsko more- Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke i Srbije i Crne Gore.

Organizatori u priopćenju navode da je cilj ovog susreta "uspostavljanje euroregije koja bi trebala pridonijeti koordinaciji suradnje između jadranskih država i pružiti priliku za razmjenu iskustava s drugim pokrajinama i državama sa sličnim geografskim značajkama kao što su Baltičko i Crno more".

Za utorak je predviđeno potpisivanje protokola kojim se ulazi u posljednju fazu definiranja ove euroregije nakon niza susreta predsjednika jadranskih regija i predstavnika Vijeća Europe održanih ove godine u Puli, Dubrovniku, Budvi i Chioggi.

S hrvatske strane konferenciji nazoče ministar turizma Božidar Kalmeta, predsjednik Istarske županije Ivan Jakovčić te predstavnici Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture. Jadranskom euroregijom će koordinirati istarski župan Ivan Jakovčić a u njenom okviru djelovat će "Jadransko vijeće" i pet povjerenstava koje će se baviti ribarstvom, zaštitom okoliša, poljoprivredom, turizmom i kulturom te infrastrukturom i prometom.

Talijansku vladu na konferencije predstavlja ministar za regionalne politike Enrico La Loggia, a nazoče joj predsjednici više talijanskih regija među kojima i Riccardo Illy, predsjednik Furlanije-Julijske krajine. Ustanovljavanjem euroregije regije jadranskih zemalja moći će izravno razgovarati o problemima Jadrana o kojima se trenutno razgovara na razini vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙