FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ŠIRENJE EU-A NA JUGOISTOK STABILIZIRAT ĆE BALKAN

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Ulaskom svih jugoistočne Europezemalja u Europsku uniju dat će se i konačni doprinos stabilizacijitog područja, ustvrdio je Riccardo Illy, predsjednik talijanske regijeFurlanija-Julijska krajina, prenosi ANSA.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Ulaskom svih jugoistočne Europe zemalja u Europsku uniju dat će se i konačni doprinos stabilizaciji tog područja, ustvrdio je Riccardo Illy, predsjednik talijanske regije Furlanija-Julijska krajina, prenosi ANSA.

Nakon širenja na zemlje središnje i istočne Europe Europskoj uniji "pristupit će Bugarska i Rumunjske 2007. godine, želja je da Hrvatska pristupi 2009. godine Hrvatska, a sporazume o pridruživanju trebale bi potpisati, te potom i postati članice EU-a, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna gora, Bivša jugoslavenska republika Makedonija i Albanija", rekao je u četvrtak Illy, govoreći na tršćanskom sveučilištu na skupu povodom 50. godišnjice povratka Trsta Italiji. Illy je istaknuo kako je pristup tih zemalja EU-u od ključne važnosti za konačnu stabilizaciju jugoistoka Europe, prenosi ANSA.

"U tom kontekstu društvenog i gospodarskog razvoja tog područja treba čitati i prijedlog uspostave Euroregije koja bi, ako nova Europska komisija potvrdi naznake koje dolaze iz Bruxellesa, mogla nastati za manje od dvije godine na temelju nove regulative EU-a o prekograničnoj suradnji, koja je trenutno u fazi nacrta i za čiju primjenu neće biti potrebno odobrenje nacionalnih zakonodavstava", istaknuo je Illy.

Illy je ocijenio i da je Europska unija "propustila veliku prigodu" da pristup Uniji veže uz preuzimanje obveza izgradnje velikih infrastrukturnih paneuropskih prometnih pravaca, izvješćuje ANSA. "Sada smo u Sloveniji na nultoj godini glede izgradnje željezničkih pravaca prema Mađarskoj", istaknuo je Illy ukazavši i da treba riješiti pitanje pristupa novih članica Schengenskim sporazumima, Slovenije za oko dvije godine te Mađarske poslije toga, i uvođenja eura koje je obvezno za sve nove članice Unije ali za koje nije utvrđen rok. Rješavanje tih pitanja za regiju Furlaniju-Julijsku krajinu značio bi i "stvarni nestanak" istočne granice, zaključio je Illy, izvješćuje ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙