FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ernestinovo: elektroenergetski ponovo povezana Europa

ERNESTINOVO,9. studenog(HINA) - "Dalekovodima od Rusije i Ukrajine i odTurske i Grčke preko Ernestinova do Švicarske i Njemačke danas nepočinjemo prenositi samo struju. Počinjemo prenositi poruku ouzajamnoj povezanosti i suradnji", rekao je predsjednik hrvatske VladeIvo Sanader tijekom svečanog obilježavanja ponovnog povezivanjaprijenosnih mreža i trgovanja električnom energijom izmeđukontinentalne i jugoistočne Europe održanom u Trafostanici Ernestinovonedaleko Osijeka.
ERNESTINOVO,9. studenog(HINA) - "Dalekovodima od Rusije i Ukrajine i od Turske i Grčke preko Ernestinova do Švicarske i Njemačke danas ne počinjemo prenositi samo struju. Počinjemo prenositi poruku o uzajamnoj povezanosti i suradnji", rekao je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader tijekom svečanog obilježavanja ponovnog povezivanja prijenosnih mreža i trgovanja električnom energijom između kontinentalne i jugoistočne Europe održanom u Trafostanici Ernestinovo nedaleko Osijeka.

Uz predsjednika hrvatske Vlade, svečanosti su bili nazočni i predsjednik UCTE Martin Fuchs, predsjednik HEP-a Ivan Mravak, izaslanik potpredsjednice Europske komisije Fernando de Asteban Alonso, ministar Božidar Kalmeta, predstavnici diplomatskog zbora te elektroenergetskih sustava država koji su 10. listopada povezani u jedinstven europski elektroenergetski sustav.

Premijer Sanader podsjetio je na ratna razaranja istočne Slavonije i Ernestinova. "Kada danas pokrenem sklopku koja će povezati europske elektroenergetske sustave bit će to potvrda spremnosti Hrvatske da bude spona i prijenosnik europskih standarda i vrijednosti na ove prostore", poručio je Sanader ponovivši kako Hrvatska očekuje da 17. prosinca Eurospko vijeće donese jasnu odluku u kojoj će biti precizan datum početka pregovora sa EU.

Prema premijerovim riječima, nema razloga da pregovori EU i Hrvatske ne započnu početkom 2005. godine. "Imamo spremnosti i ambicije da u naredne dvije godine, do 2007. godine završimo sve pregovore sa EU", ustvrdio je Sanader dodajući kako je upravo Ernestinovo simbol nove ujedinjene Europe kojoj Hrvatska teži.

Izaslanik potpredsjednice Europske komisije Fernando de Esteban Alonso u svom je govoru rekao kako se "Hrvatska može pripremati za otvaranje pregovora o priključenju EU i to početkom 2005. godine".

"Ponovna izgradnja Ernestinova i suradnja u obnovi dalekovoda sa susjednim zemljama jasni su signali koliko se ovdje promjenila situacija u odnosu na početak devedestih godina", ustvrdio je Fernando de Esteban Alonso.

"HEP će biti siguran sudionik i pouzdan partner u novom elektroenergetskom tržištu Europe", poručio je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak ističući značaj ponovnog spajanja, rekonekcije elektroenergetskih sustava kontinenetalnog i jugoistočnog dijela Europe, obavljenom još 10. listopada.

Na razini 400 kilovoltnih dalekovoda tada su povezane Rumunjska i Mađarska, Mađarska i Srbija i Crna Gora, Srbija i Crna Gora i BiH, Ukrajina i Rumunjska te Srbija i Crna Gora i Hrvatska.

Prema riječima predsjednika Unije za koordinaciju proizvodnje i prijenosa električne energije (UCTA) Martina Fuchsa, rekonencijom je stvoreno elektroeneregetsko područje sa 450 milijuna ljudi u 23 države s godišnjom potrošnjom električne energije od približno 2.300 teravatsati, što je jedan od dva takva najveća sustava u svijetu.

"U tijeku je izrada studije da tom mrežom obuhvatimo cijelo Sredozemlje a za uključenje u mrežu zainteresiranost je iskazala i Rusija sa baltičkim zemljama", rekao je Fuchs dodajući kako je priključenje Rusije moguće jedino uz uvjet da se pri tom ne ugrozi dinamika poslovanja cijelog sustava.

Trgovina strujom između ponovno spojenih elektroenergetskih sustava Europe započela je početkom studenoga i postupno će se povećati do punog kapaciteta krajem ove godine.

(Hina) xždra ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙