FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mravak: struja u 2005. skuplja 10 posto

CAVTAT, 8. studenog 2004. (Hina) - Cijena električne energije uHrvatskoj narednih će godina morati postupno porasti ukupno 20 posto,od čega bi već u idućoj godini trebala poskupiti 10 posto, što jenužno zbog novih ulaganja koja se ne bi smjela odgađati, istaknuo jedanas predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak nameđunarodnom simpoziju kojega je u Cavtatu organizirao Hrvatski odborCIGRE.
CAVTAT, 8. studenog 2004. (Hina) - Cijena električne energije u Hrvatskoj narednih će godina morati postupno porasti ukupno 20 posto, od čega bi već u idućoj godini trebala poskupiti 10 posto, što je nužno zbog novih ulaganja koja se ne bi smjela odgađati, istaknuo je danas predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak na međunarodnom simpoziju kojega je u Cavtatu organizirao Hrvatski odbor CIGRE.

Posebna pozornost na skupu je posvećena liberalizaciji tržišta, te utjecaju na cijene električne energije.

Liberalizacija tržišta svugdje je povećala cijene električne energije, pa tako nešto neće mimoići ni Hrvatsku, istaknuo je pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Željko Tomšić.

Do sada je u Hrvatskoj liberalizirano 10 posto tržišta električnom energijom, no unatoč tome i dalje svi kupuju struju od HEP-a, koja je još uvijek najjeftinija, kazao je Mravak.

Član uprave HEP-a Ivica Toljan smatra da će liberalizacija tržišta potaknuti ulaganja u elektroprivredu te podsjeća kako je proteklog mjeseca uspješno spojena europska elektromreža, odnosno zapadna i jugoistočna Europa preko Hrvatske.

Najavljeno je i da će sutra u Ernestinovu biti svečano i obilježen svršetak spajanja europskog elektro-energetskog sustava i ponovni početak trgovanja električnom energijom u sada jedinstvenom europskom sustavu.

Skup u Cavtatu koji je organizirao Hrvatski odbor CIGRE (međunarodno vijeće za velike energetske sustave), okupio je više od 600 sudionika. Uz ostalo se raspravljalo i o vođenju elektroenergetskog sustava, telekomunikacijama u moderno organiziranoj i restrukturiranoj elektroprivredi, te o iskustvima i trendovima u odabiranju novih sustava zaštite i upravljanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙