FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo kongres o energiji i zaštiti okoliša

OPATIJA, 27. listopada 2004. (Hina) - Međunarodni kongres "Energija izaštita okoliša 2004", na kojemu će biti predstavljeno 70-akznanstvenih radova hrvatskih i inozemnih stručnjaka iz područjaenergetike i zaštite okoliša, počeo je danas u Opatiji.
OPATIJA, 27. listopada 2004. (Hina) - Međunarodni kongres "Energija i zaštita okoliša 2004", na kojemu će biti predstavljeno 70-ak znanstvenih radova hrvatskih i inozemnih stručnjaka iz područja energetike i zaštite okoliša, počeo je danas u Opatiji.

Glavna tema kongresa je Energija i zaštita okoliša u prometu a raspravljat će se i obnovljivim izvorima energije, novim tehnologijama u proizvodnji energije, zaštiti okoliša u energetskim postrojenjima, energetici u privredi, racionalnom korištenju energije, usklađivanju s europskim normama te o održivom razvoju.

Radovi su podijeljeni u cjeline, prema područjima i bit će predstavljeni u plenarnoj, tehničkoj i poster sekciji.

Predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa dr. Bernard Franković je ocijenio da je izbor glavne teme skupa - Energija i zaštita okoliša u prometu - odraz novih trendova u području održiva razvoja gdje povezanost i međusobni utjecaji gospodarskih sektora postaju sve važniji čimbenici.

Veza između energije, prometa i okoliša posebno je važna a promet je jedan od glavnih korisnika energije, rekao je. Ističe i da je promet i jedan od glavnih uzročnika zagađenja okoliša te da u tom području postoje velike mogućnosti za uvođenje obnovljivih izvora energije odnosno ekološko prihvatljivih oblika energije kao što su bio-goriva i vodik. Stoga je cilj kongresa ukazati na prednost i značajke održivog razvoja na osnovama obnovljivih izvora energije, ukazati na stanje tehnologije i primjene obnovljivih izvora energije u EU i svijetu te poticati njihov razvoj i primjenu u domaćim uvjetima.

U sklopu Kongresa bit će održana dva okrugla stola - o budućnosti distribuirane proizvodnje energije u energetskim sustavima Hrvatske te o obnovljivim izvorima energije u funkciji zaštite okoliša i razvoja hrvatskog gospodarstva.

Organizatori Kongresa koji se održava do 29. listopada su riječki Tehnički fakultet, Hrvatski savez za sunčevu energiju i Strojarski fakultet iz Ljubljane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙