FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ernestinovu sutra svečanost ponovnog povezivanja europske elektromreže

ZAGREB, 8. studenoga 2004. (Hina) - U Trafostanici Ernestinovo, kodOsijeka, sutra će se svečano obilježiti ponovno povezivanjeprijenosnih mreža i početak trgovanja električnom energijom izmeđukontinentalne i jugoistočne Europe.
ZAGREB, 8. studenoga 2004. (Hina) - U Trafostanici Ernestinovo, kod Osijeka, sutra će se svečano obilježiti ponovno povezivanje prijenosnih mreža i početak trgovanja električnom energijom između kontinentalne i jugoistočne Europe.

Svečanosti će, kako se očekuje, biti nazočni i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, a najavljen je i dolazak predsjednika Europske komisije Romana Prodija.

Trgovina strujom između ponovno spojenih elektroenergetskih sustava Eurpe započela je početkom studenoga. Za sada se, zbog sigurnosti, koristi samo trećina kapaciteta, a prema programu UCTE (Međunarodna organizacija za koordinaciju prijenosa električne energije, do kraja godine sustav trgovine električnom energijom bit će u punoj funkciji.

Proces ponovnog spajanja, rekonekcije elektroenergetskih sustava jugoistočnog i kontinentalnog dijela Europe obavljen je 10. listopada.

Tada je obavljeno povezivanje na razini 400 kilovoltnih dalekovoda između Rumunjske i Mađarske; Mađarske i Srbije i Crne Gore; SCG i BiH; Ukrajine i Rumunjske, te između SCG i Hrvatske.

Rekonekcijom je stvoreno elektroenergetsko područje sa 450 milijuna ljudi u 22 države, s godišnjom potrošnjom električne energije od približno 2.300 teravatsati, što je jedan od dva najveća takva sustava u svijetu.

Rekonekcija će, kako je već više puta istaknuto, omogućiti razvoj elektroenergetskog tržišta, što će onda poduprijeti i gospodarski razvoj, a njome su stvorene i tehničke pretpostavke za liberalizaciju tržišta električnom energijom u cijeloj Europi.

Jedinstvena europska elektroenergetska mreža razdvojena je prije 13 godina kada je, početkom srpske agresije na Hrvatsku, uništena trafostanica Ernestinovo, a u BiH trafostanica Mostar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙