FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VELIKI POTENCIJALI ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskoj postoje velikipotencijali za razvoj projekata energetske učinkovitosti, a za njihovoostvarenje prvenstveno je potrebno stvoriti poticajne zakonske mjere,tim prije što Hrvatska polovicu svojih potreba za energijom podmirujeiz uvoza.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskoj postoje veliki potencijali za razvoj projekata energetske učinkovitosti, a za njihovo ostvarenje prvenstveno je potrebno stvoriti poticajne zakonske mjere, tim prije što Hrvatska polovicu svojih potreba za energijom podmiruje iz uvoza.

Zaključak je to stručnog skupa o programima, mjerama i rješenjima energetske učinkovitosti u industriji i elektroprivredi održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Tehnika energetske učinkovitosti o kojoj je bilo najviše riječi, jest kogeneracija, istovremena proizvodnja toplinske i električne energije. Po podacima Hrvoja Petrića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, potencijali kogeneracije trostruko su veći od njezine sadašnje iskorištenosti, a njezin razvoj ovisit će u prvom redu o poticajnoj regulativi. Zato predlaže donošenje podzakonskih akata o kogeneraciji u sklopu Zakona o energiji, u skladu sa smjernicama EU-a o promociji kogeneracije.

Projekt energetske učinkovitosti po ESCO metodi (Energy Service Company) predstavila je direktorica tvrtke HEP ESCO Gordana Lučić. Riječ je o postupku konzaltinga tijekom kojega se utvrđuju mogućnosti uštede električne energije te izvedbi potrebnih zahvata. No i direktorica HEP ESCO-a, kao i drugi govornici, ističe nedorečenost zakonske regulative, ali i manjak interesa za projekte energetske učinkovitosti.

Razvoj projekata energetske učinkovitosti mogao bio biti jedan od ključnih instrumenata za zaustavljanje trenda rastuće energetske ovisnosti Hrvatske, naglasio je u svom izlaganju Igor Raguzin, zadužen za sektor energetike u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Ta ovisnost, po njegovim podacima, sada iznosi oko 50 posto, odnosno Hrvatska polovicu svojih potreba za energijom uvozi. Hrvatskoj su po njegovim riječima prijeko potrebni novi energetski kapaciteti, ali, kako je naglasio, prije njihove izgradnje, u skladu sa smjernicama EU-a, razmatrat će se mogućnosti poboljšanja efikasnosti postojećih izvora, kao i učinkovitosti u potrošnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙