FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA DESNORADIKALNA NPD POČELA STRANAČKI KONGRES

BERLIN, 30. listopada 2004. (Hina) - Desno ekstremnaNacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) je pozivom na ujedinjenjedesno radikalnih političkih snaga u subotu započela stranački kongresu istočnonjemačkom gradiću Lenefelsdeu.
BERLIN, 30. listopada 2004. (Hina) - Desno ekstremna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) je pozivom na ujedinjenje desno radikalnih političkih snaga u subotu započela stranački kongres u istočnonjemačkom gradiću Lenefelsdeu.

Nakon prijašnje najave o zajedničkom nastupu NPD-a i Njemačke narodne unije (DVU) na parlamentarnim izborima 2006. predsjednik NPD-a Udo Voigt uputio je poziv i Republikancima da se pridruže desnoradikalnom savezu. Voigt je najavio da će ova stranka ubuduće u svoj rad uključiti i "slobodne snage" tj. skupine neonacista koje su dosad djelovale bez stranaka. Voigt smatra da ovakv savez ima velikih izgleda na parlamentarnim izborima za dvije godine.

NPD je paralelno s otvaranjem kongresa započela akciju prikupljanja potpisa protiv otvaranja pregovora Europske unije s Turskom.

"Odbijamo multikulturalno društvo i zahtijevamo donošenje zakona koji bi strancima onemogućio iskorištavanje i zloporabe njemačkog socijalnog sustava", izjavio je Vogt. Unatoč tim stajalištima, Voigt drži da NPD nije "antisemitska i neprijateljska prema strancima".

Kongres bi trebao završiti u nedjelju, izborom stranačkog vodstva.

NPD je na lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Saskoj sredinom rujna sa 9,2 posto glasova osigurao ulazak u saski parlament.

Kongres NPD-a popraćen je manjim prosvjedima u samom Leinefeldu ali je istovremeno u Potsdamu kod Berlina došlo do sukoba lijevo radikalnih prosvjednika i policije. Oko 2500 pripadnika lijeve autonomne scene pokušalo je spriječiti marš 250 neonacista prilikom čega je došlo do sukoba s policijom. U sukobima su, kako je priopćeno, ozlijeđena tri policajaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙