FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 9,30 SATI

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 9,30sati.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 9,30 sati.

ZAGREB - Seizmološka služba zabilježila je noćas u jedan sat slabiji potres, s epicentrom na području Senjskog bila, 15-tak kilometara jugoistočno od Senja. Magnituda potresa iznosila je 3,1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se slabo osjetio u epicentralnom području.

ZAGREB - Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, što će se od 15. do 19. studenoga održati u Zagrebu i Vukovaru, bit će, po riječima ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, temelj za pokretanje ključnih procesa i promjena u znanosti u Hrvatskoj. Po ministrovim riječima utvrdit će se i strateški prioriteti i smjer hrvatske znanosti te najbolji oblik financiranja i zajedničkoga rada na projektima koji će se najvećim dijelom financirati iz inozemnih fondova, a bit će potpomognuti i hrvatskim državnim fondovima. Bit će riječi, dodao je, i o osnivanju skupine recenzenata za prosudbu znanstvenih programa i projekata, za što se zanimaju susjedne zemlje.

SPLIT - Nedavna pojava novog "jezera" u Prološkom blatu nedaleko od Imotskog za stručnjake nije ništa posebno niti ih iznenađuje i začuđuje, doznaje se od Darka Ivičića iz Zavoda za hidrogeologiju Instituta za geološka istraživanja u Zagrebu. Riječ je, naime, o prirodnoj pojavi, uobičajenoj na kraškim područjima, kakvo je Imotsko polje, objasnio je Ivičić za Hinu . "Jezero" je nastalo u početku listopada na krajnjem zapadnom dijelu Imotskog polja. Veliki komadi zemlje danima su se urušavali i "jezero" se širilo. Najprije mala jama, postupno je, daljnjim propadanjem zemljišta, "narasla" do više od deset metara u širinu i osam metara u dubinu. Novo, 11. imotsko "jezero", postalo je i nova turistička zanimljivost, privlačnija možda i od najpoznatijih, Crvenog i Modrog jezera.

ZAGREB - Na pojedinim cestama u Istri, sjeverozapadnom i istočnom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski. Na srednjem Jadranu puše jak vjetar, zbog kojeg se dionicom autoceste A1 (Zagreb-Split) Marune-Maslenica-Posedarje-Zadar prometuje uz ograničenje brzine vožnje: na vijaduktima Baričević i Božići brzina je ograničena na 40 km/h, a na vijaduktu Rovanjska i Masleničkom mostu na 80 km/h. Magle mjestimično ima u Posavini, Gorskom kotaru i Lici.

ZAGREB - U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu oblačno, povremeno s kišom. Sredinom dana očekuje se prestanak oborina, te djelomično kidanje naoblake sa zapada. Najmanje kiše očekuje se u Slavoniji, dok je u najvišem gorju nakratko moguć i slab snijeg. U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a kiša se očekuje u drugom dijelu dana. Zapuhat će većinom umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, na sjevernom dijelu prema kraju dana i vrlo jaka bura. Temperatura zraka u kopnenom području uglavnom između 7 i 12, na sjevernom Jadranu od 12 do 16, a u Dalmaciji između 16 i 20 Celzijevih stupnjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙