FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećati potrošnju maslinova ulja u Hrvatskoj

skupovi-maslinovo ulje-medijiPovećati potrošnju maslinova ulja u HrvatskojGrožnjan, 7. studenog 2004. (Hina) - Dvodnevna Konferencija o maslinovuulju i zdravlju završila je danas u Grožnjanu.
Grožnjan, 7. studenog 2004. (Hina) - Dvodnevna Konferencija o maslinovu ulju i zdravlju završila je danas u Grožnjanu.

S namjerom da pridonesu informiranju građana o zdravstvenim vrijednostima maslinova ulja i upozore da se ono u Hrvatskoj ne upotrebljava dovoljno, Konferenciju su organizirali zborovi novinara za zdravstvo i medicinu te zaštitu okoliša Hrvatskoga novinarskog društva (HND).

Stručnjaci i novinari prihvatili su na Konferenciji deklaraciju u kojoj, među ostalim, od Vlade traže da za maslinarstvo osigura primjerene zakone, usklađene s normama Europske unije, te da donese nacionalni program ispitivanja kvalitete maslinova ulja prema europskim standardima i dodatne stimulacije i državne poticaje za proizvođače djevičanskoga maslinova ulja ekstra najviše kakvoće.

Nacionalnom programom trebale bi se utvrditi ljekovite vrijednosti djevičanskoga maslinova ulja ekstra najviše kakvoće, te razlike u odnosu prema maslinovu ulju niske kakvoće, kakvog zbog nedostatka kontrole ima na hrvatskom tržištu.

Iako je dokazana zdravstvena vrijednost maslinova ulja, u Hrvatskoj se na godinu po stanovniku potroši samo litra, a u drugim mediteranskim zemljama od 13 do 15 litara, upozorili su sudionici Konferencije.

Predstavnici Istarske županije predstavili su projekt maslinarskih cesta na kojima odabrane uljare i proizvođači maslinova ulja turistima nude da ga kušaju prije moguće kupnje. Istarska županija od maslinova ulja porijeklom iz Istre želi stvoriti robnu marku, kao što je to učinjeno i s vinom. Tiskana je prva karta Istre s poznatim uljarama i označenim cestama.

Na skupu je predstavljen i časopis za maslinarstvo i uljarstvo "Maslina". Stručni suradnik tog časopisa Sinaj Bulimbašić rekao je da u Hrvatskoj ima 40 tisuća maslinara i 104 moderne uljare. Zauzeo se za bolju promidžbu maslinarstva i maslinova ulja, ističući da je, primjerice, u listopadu objavljeno 413 novinskih članaka o vinarstvu, a samo 51 članak o maslinarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙