FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grožnjanska konferencija o maslinovu ulju i zdravlju

GROŽNJAN, 6. studenog 2004. (Hina) - Sudionici Grožnjanske konferencijeo maslinovu ulju i zdravlju danas su od Vlade zatražili da zamaslinarstvo osigura primjereno zakonodavstvo, usklađeno s normamaEuropske unije (EU), i donese nacionalni program ispitivanja maslinovaulja prema normama Europske unije.
GROŽNJAN, 6. studenog 2004. (Hina) - Sudionici Grožnjanske konferencije o maslinovu ulju i zdravlju danas su od Vlade zatražili da za maslinarstvo osigura primjereno zakonodavstvo, usklađeno s normama Europske unije (EU), i donese nacionalni program ispitivanja maslinova ulja prema normama Europske unije.

Nacionalni program trebao bi utvrditi ljekovite vrijednosti ekstra-djevičanskoga maslinova ulja te njegove razlike u odnosu prema ostalim vrstama niske kakvoće na hrvatskome tržištu, rečeno je na konferenciji koju su organizirali zborovi novinara za zdravstvo i medicinu te za zaštitu okoliša Hrvatskoga novinarskog društva.

Čak 90 posto maslinova ulja iz uvoza pogrešno je deklarirano kao ekstra-djevičansko, upozoreno je na konferenciji.

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Vinko Milat rekao je da u slučajevima krive deklaracije maslinova ulja treba reagirati Državni inspektorat. Najavio je da Ministarstvo priprema pravilnik o kvaliteti maslinova ulja.

Zabrinjava podatak da se u Hrvatskoj po stanovniku na godinu troši samo litra maslinova ulja, a u ostalim mediteranskim zemljama od 13 do 15 litara.

Samo dvije žlice ekstra-djevičanskoga maslinova ulja na dan štiti od kardiovaskularnih bolesti i sprječava pojavu raka dojke, rekli su stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙