FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: kroz desetak dana zadovoljit će se sve potrebe za lož uljem

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INAizvijestila je danas da u kratkom roku nije mogla zadovoljiti povećanupotražnju za lož uljem i plavim dizelom, zbog Ininih znatno nižihcijena od realnih uvoznih, ali da će kroz desetak dana biti moguće upotpunosti normalizirati situaciju i zadovoljiti potrebe svihpotrošača.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA izvijestila je danas da u kratkom roku nije mogla zadovoljiti povećanu potražnju za lož uljem i plavim dizelom, zbog Ininih znatno nižih cijena od realnih uvoznih, ali da će kroz desetak dana biti moguće u potpunosti normalizirati situaciju i zadovoljiti potrebe svih potrošača.

Iz Ine su time odgovorili i na optužbe iznesene posljednjih dana u dnevnom tisku, u kojima se Inu optuživalo za nestašicu loživog ulja ekstra lakog i plavog dizela, te da namjerno zaustavlja isporuke derivata na kojima najmanje zarađuje.

No, iz Ine ističu da su optužbe neosnovane, te podsjećaju da Inine rafinerije prerađuju naftu prema utvrđenim mjesečnim planovima što se temelje na ugovornim obvezama i višegodišnjim pokazateljima potrošnje.

"Unazad petnaestak dana, usprkos većoj preradi i prodaji od planirane, došlo je do određenih nestašica loživog ulja ekstra lakog i plavog dizela", navode iz Ine.

Kao glavne razloge tomu navode da INA već duže vremena nije usklađivala svoje prodajne cijene sa stvarnim tržišnim promjenama, uz ostalo i radi ublažavanja negativnih učinaka rasta cijena na potrošnju naftnih derivata, a zbog čega su sadašnje prodajne cijene Ine znatno niže od realnih uvoznih.

To je izazvalo dodatno povećanje potražnje prema Ini, dok uvoznici, zbog znatno viših cijena koje nude, ne ostvaruju očekivanu razinu prodaje, ističu iz hrvatske naftne kompanije.

"Povećanu potražnju INA nije mogla zadovoljiti u kratkom vremenu, međutim, kroz desetak dana bit će moguće u potpunosti normalizirati situaciju i zadovoljiti potrebe svih potrošača", navode iz Ine.

Podsjećaju također da već duže vrijeme upozoravaju na velik rast potrošnje, naročito plavog dizela. To, kako navode, "ukazuje na mogućnost da se jednim dijelom to gorivo troši nenamjenski, zbog čega se nekontrolirano povećava potrošnja te direktno značajno oštećuje državni proračun".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙