FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA RS ZBOG AUTOPUTA PRIJETI PREKIDOM FINANCIRANJA TIJELA BIH

BANJA LUKA, 5. studenog 2004. (Hina) - Vlada Republike Srpskezaprijetila je da će obustaviti financiranje zajedničkih institucijaBosne i Hercegovine ukoliko Vijeće ministara Bosne i Hercegovine upetak ne deblokira 10,5 milijuna KM namijenjenih nastavku gradnjeautoputa Banja Luka - Gradiška.
BANJA LUKA, 5. studenog 2004. (Hina) - Vlada Republike Srpske zaprijetila je da će obustaviti financiranje zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine ukoliko Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u petak ne deblokira 10,5 milijuna KM namijenjenih nastavku gradnje autoputa Banja Luka - Gradiška.

"Vlada zahtijeva da se uplata izvrši odmah", poručio je nakon zasjedanja Vlade u četvrtak navečer premijer RS Dragan Mikerević.

Graditelj ovog autoputa (koji predstavlja buduću 'kopču' s hrvatskim brzim cestama u Okučanima) "Integral-inžinjering" zaprijetio je obustavom radova ukoliko novac ne bude hitno uplaćen. "Do sada je ova tvrtka utrošila nekoliko milijuna KM, ali joj zbog neažurnosti Vijeća ministara BiH nije isplaćena niti jedna marka", izjavio je prošloga petka direktor "Integrala" Slobodan Stanković.

Prema ranijem obrazloženju ministrice financija BiH Ljerke Marić, suma u iznosu od oko 30 milijuna KM koju su za ovu svrhu osigurala tri operatera mobilne telefonije u BiH , blokirana je u ministarstvu financija jer Međunarodni monetarni fond (MMF) želi spriječiti da se novac od GSM licenci usmjeri za izgradnju putne infrastrukture, kako je to svojedobno odlučilo Vijeće ministara BiH.

"MMF sada traži da taj novac ide na poseban račun, odnosno da se ne koristi za izgradnju infrastrukture", rekla je ministrica financija.

Premijer RS Mikerević je izjavio da premijeri oba entiteta, ali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, ne pristaju na ovaj zahtjev MMF.

"Ako novac bude kasnio, penale, koji su propisani ugovorom s izvođačem radova, platit će Vijeće ministara, a ne mi", rekao je Mikerević i dodao kako osobno očekuje da se traženi novac uplati već danas.

Radovi na autoputu Banja Luka - Gradiška, jedinoj prometnici te vrste u RS, počeli su koncem srpnja. Prvu dionicu (koju Vlada RS namjerava financirati novcem od GSM licenci) gradi "Integral-inžinjering" iz Laktaša. Ostatak novca potrebnog za izgradnju 40 km duge prometnice planira se pribaviti putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙