FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SRBI IZBJEGLI IZ HRVATSKE U RS NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM ZAKONA KOJI REGULIRA NJIHOV STATUS

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Prijedlog zakona o raseljenimosobama, povratnicima u Republiku Srpsku i izbjeglicama iz BiH koji senalazi na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a primljen je s velikomrezervom među izbjeglicama koji se nalaze u republici Srpskoj, aUdruga Srba protjeranih iz Hrvatske krajine usprotivila se donošenjuzakona u predloženom obliku jer smatra da se njime ne regulira njihovstatus, odnosno status izbjeglica u BiH, prenosi Radio slobodnaEuropa.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Prijedlog zakona o raseljenim osobama, povratnicima u Republiku Srpsku i izbjeglicama iz BiH koji se nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a primljen je s velikom rezervom među izbjeglicama koji se nalaze u republici Srpskoj, a Udruga Srba protjeranih iz Hrvatske krajine usprotivila se donošenju zakona u predloženom obliku jer smatra da se njime ne regulira njihov status, odnosno status izbjeglica u BiH, prenosi Radio slobodna Europa.

Državni i predloženi entitetski zakon diskriminirajući su i nisu usklađeni s međunarodnim standardima te će, ako se zakon usvoji u predloženom obliku, sve izbjeglice postati azilanti, tvrdi predsjednik Udruge izbjeglih Srba iz Hrvatske, Krsto Žarković, prenosi postaja.

"Svi dobro znate što znači azilant. Azilant je osoba koja je dobrovoljno napustila jednu državu i došla u drugu državu, znači da smo mi dobrovoljno napustili prostor Republike Hrvatske i dobrovoljno došli na prostor BiH. Da bude još jasnije, takvim jednim priznanjem zanijekalo bi se etničko čišćenje prostora 'republike srpske krajine' i protjerivanje Srba iz Hrvatske u razdoblju od 1991. do 1995", kaže Žarković za postaju.

"Zakonom državne zajednice i ovim zakonom koji pokušavaju provući kroz Skupštinu pokušavaju regulirati status izbjeglica iz BiH koji se nalaze na nakom drugom mjestu, a to je apsurdno i smiješno jer se zakonom BiH ne može regulirati status izbjeglica u Švedskoj", rekao je za postaju predsjednik Udruge Srba protjeranih iz Hrvatske Krsto Žarković.

Pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS-a Drago Vuleta ne vidi razloge za zabrinutost izbjeglica iz Hrvatske jer se sada pitanje izbjeglica "rješava drugim zakonom, a to je zakonom o kretanju, boravku stranaca i azilu i tamo se jamči izbjeglički status svim izbjeglicama koje su u BiH, odnosno u RS-u, a njihovo se pitanje mora rješavati na državnoj razini", prenosi postaja.

Donošenjem zakona trebalo je samo doći do usklađivanja postojećeg entitetskog zakona iz 1999. godine s državnim zakonom koji je stupio na snagu u studenom 2003, a oba su entiteta imala zakonsku obavezu da u roku od 60 dana nakon stupanja na snagu državnog zakona usklade svoje zakone, objašnjava za postaju Vuleta i ističe da u deset mjeseci nisu uspjeli uskladili entitetski zakon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙