FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca o novom zakonu o pravu branitelja

RIJEKA,4. studenoga 2004.(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH)traži da se i pomorci "Jadrolinije" koji su smrtno stradali nabrodovima te kompanije za razdoblja Domovinskog rata u novom zakonu opravima hrvatskih branitelja ubroje među smrtno stradale u obranisuvereniteta RH.
RIJEKA,4. studenoga 2004.(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) traži da se i pomorci "Jadrolinije" koji su smrtno stradali na brodovima te kompanije za razdoblja Domovinskog rata u novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja ubroje među smrtno stradale u obrani suvereniteta RH.

U priopćenju, SPH navodi da bi poginulim pomorcima morao biti priznat status hrvatskih branitelja kao što je to priznato poginulim pripadnicima medicinskog osoblja, ratnim izvjestiteljima i pripadnicima vatrogasnih postrojbi.

Sindikat tvrdi da prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja ne sadrži odredbe koje bi članove posada trgovačke mornarice koji su sudjelovali u obrani suvereniteta RH ubrajao među hrvatske branitelje.

Uz ostalo navodi da je na razgovoru Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata s nadležnom ministricom Jadrankom Kosor dogovoreno da se pomorcima prizna status hrvatskih branitelja. SPH smatra da, ako se ne može taj status priznati svim pomorcima, tada ga treba priznati barem poginulim.

U priopćenju se ističe da je Uprava "Jadrolinije" svim svojim pomorcima 1991. odredila radnu obvezu, Ministarstvo obrane je izdalo zabranu iskrcaja a brodovi su dati u nadležnost upravljanja za potrebe HV kriznim stožerima po općinama.

Navodi se da su brodovi "Jadrolinije" održavali promet i za vrijeme pomorskih blokada, a u vrijeme najžešćih ratnih događanja na Jadranu na "Jadrolinijinim" brodovima je poginulo 10 pomoraca. Ističe se da su neke obitelji poginulih uspjele izboriti status branitelja za poginule pomorce, ali da to neke nisu uspjele unatoč svoj potrebnoj dokumentaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙