FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

počeli kolektivni pregovori za zaštitare i čuvare

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Sindikat zaštitara i čuvara otpočeoje danas s predstavnicima poslodavaca pregovore o kolektivnom ugovorukojim traži povećanje plaća za 50 posto.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Sindikat zaštitara i čuvara otpočeo je danas s predstavnicima poslodavaca pregovore o kolektivnom ugovoru kojim traži povećanje plaća za 50 posto.

Osim toga, sindikat traži dodatke za rad noću od 40 posto, za prekovremeni rad i rad blagdanom 50 posto te za rad nedjeljom 35 posto, božićnicu od 400 kuna, jubilarnu nagradu i naknadu troškova prijevoza, rekao je novinarima predsjednik sindikata Milan Marić.

Prosječna plaća u zaštitarskoj djelatnosti trenutno iznosi oko 2.400 kuna.

Prijedlogom kolektivnog ugovora tražimo da rad zaštitara i čuvara bude adekvatno plaćen, rekla je pravnica Udruge radničkih sindikata Hrvatske Martina Gajski.

Na današnjem sastanku u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) dogovoreno je da će sindikalna strana izraditi protokol kojim će se utvrditi sastav pregovaračkog odbora i materijalna prava o kojima će se pregovarati.

Predsjednica Udruge zaštitarskih djelatnosti pri HUP-u Ankica Vrbanc rekla je da se pokušava pronaći model za ispunjavanje sindikalnih zahtjeva.

Udruga poslodavaca stoga traži da se zakonom utvrdi najniža cijena sata rada zaštitarskih tvrtki kako bi se spriječila nelojalna konkurencija, a pravi poslodavci mogli dovoljno zaraditi za isplaćivanje plaća i ostalih prava.

Time bi se riješio problem preko 16.000 zaposlenih zaštitara i čuvara u toj grani, rekla je Vrbanc.

Udruga poslodavaca također traži izmjenu članka 6. Zakona o javnoj nabavi kako bi se privatnim zaštitarima omogućio rad u državnim ustanovama i tvrtkama, a sindikat podržava taj zahtjev poslodavaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙