FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka utvrdili su danas zahtjeve koje će iznijeti pred saborsko Predsjedništvo, među kojima je i zahtjev da se raspusti sadašnje i na temelju međustranačkog dogovora izabere novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Čelnici šest stranaka (SDP, HSS, HNS, IDS, HSP, Libra) traže da se Vladu obveže da u roku od 30 dana daje mišljenje o podnesenim zakonskim prijedlozima, a ako to ne učini, Sabor će o zakonu raspraviti bez tog mišljenja na prvoj saborskoj sjednici.

OPATIJA - Stotinjak predstavnika vladinih ureda i udruga, koje tragaju za nestalim osobama s područja Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore, te predstavnika međunarodnih organizacija okupilo se danas na 2. međunarodnoj regionalnoj konferenciji o nestalim osobama u Opatiji. Konferenciju pod nazivom "Možemo i moramo do istine", koju je organizirao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, otvorila je pokroviteljica skupa potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Po procjenama, na području tih zemalja smatra se nestalima još 30.000 osoba.

ZAGREB - Sindikalne središnjice koje su jučer poručile da u utorak neće doći na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) jer nisu dobile materijale za raspravu, odlučile su se odazvati novom pozivu Vlade da se na idućem GSV-u samo informativno raspravlja o prijedlogu proračuna i poreznoj reformi. "Budući da još nisu gotovi materijali za sjednicu, odnosno nacrt državnog proračuna za idući godinu i prijedlog porezne reforme, Vlada je prihvatila sindikalni argument da se o tim pitanjima ne može raspravljati bez pripremljenih materijala", rekao je Hini čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

ZAGREB - Sindikati prosvjete i znanosti, koji su najavili štrajk za kraj studenoga, rekli su danas da će odustati od štrajka ako za desetak dana uspiju s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i športa sklopiti socijalni sporazum. Sindikati su na temelju prošlotjednog dogovora s resornim ministrom Draganom Primorcem izradili prijedlog sporazuma "Partnerstvo za prosvjetu i znanost" u koji su pretočili zahtjeve za povećanjem plaća i reformom sustava. Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu obrazovanja predstavili su sadržaj sporazuma, a očekuju da bi ga mogli potpisati za desetak dana, rečeno je na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Ministrice pravosuđa Hrvatske i Austrije Vesna Škare Ožbolt i Karin Miklautsch danas su u Zagrebu potpisale memorandum o suradnji dvaju ministarstava, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. Memorandum je potpisan u cilju jačanja i unapređenja dobrih odnosa na području pravosuđa dviju država te potrebe za razmjenom znanja i iskustava u području pravosuđa, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Jadranskom naftovodu (JANAF) odlukom u arbitražnom postupku priznato je pravo naplate potraživanja u iznosu nešto većem od 29,1 milijun dolara od slovenske tvrtke Nafte Lendava, potvrdila je za Hinu predsjednica Uprave JANAF-a Vesna Trnokop Tanta. "Odlučni smo da naplatimo svoja potraživanja, pri čemu ćemo koristiti sva zakonska sredstva i mogućnosti kako bi zaštitili svoje interese kao i interese vlasnika JANAF-a", kazala je Trnokop Tanta. Do spora je došlo jer Nafta Lendava nije bila spremna izvršiti svoje obveze iz dugoročnog ugovora o transportu nafte sa Jadranskim naftovodom, potpisanom još krajem 70-ih, pa je cijeli slučaj završio na Arbitražnom sudu u Ljubljani.

ZAGREB - Hrvatski obrtnici prijevoznici ne voze u Irak radi velikih zarada već radi opstanka, ustvrdio je Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK), a kao jedan od razloga navode i nesređeno stanje u prijevozništvu u Hrvatskoj. Ceh upozorava da je u javnosti stvorena kriva slika o razlozima odlaska hrvatskih prijevoznika u Irak prema kojoj je glavni motiv odlaska velika zarada. Zarađeno, kaže predsjednik Ceha Boris Kos, mnogim prijevoznicima služi za otplatu kredita kojim su kupljeni kamioni. Po informacijama Ceha prijevoznika HOK-a, prijevoz preko Turske za Irak obavlja između 20 i 25 hrvatskih prijevoznika obrtnika.

ZAGREB - Ministarstvu gospodarstva cilj je napraviti jaki tehnološko-poslovni sustav Đuro Đaković, a namjera je pokušati objediniti holding koji ima ime i tržišnu poziciju za zajednički nastup na tržištu i izvoz, istaknuo je danas državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora Holdinga Vladimir Vranković. Kako su članovi Uprave Đure Đakovića Dragan Marčinko i Manda Ciprić zagovarali drugačiji model vlasničkog restrukturiranja u kojem bi u konačnici holding i sva poduzeća postala samostalni subjekti na tržištu, Nadzorni je odbor jučer prihvatio sporazumni raskid menadžerskih ugovora s njima, istaknuo je Vranković na konferenciji za novinare. Za čelnog čovjeka holdinga imenovan je Josip Bucić koji u roku mjesec dana treba predložiti novi model restrukturiranja, kazao je.

ZAGREB - Za hrvatsku poljoprivredu izuzetno je važno stvoriti uvjete za povećanje izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a jedan od ciljeva poljoprivredne politike je poticati proizvodnju onih proizvoda koji su konkurentni na europskom i svjetskom tržištu. Istaknuo je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na okruglom stolu pod nazivom "Izvoz prehrambenih proizvoda" u organizaciji Udruge hrvatskih izvoznika. Kao primjere proizvoda koji imaju izvozni potencijal Čobanković je naveo slavonski kulen, dalmatinski pršut, zagorskog purana, otočku janjetinu te vina Dingač i Plavac.

ZAGREB - Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Dragutin Cestar svjedočili su danas u istrazi protiv bivših policajaca Bože Vučkovića i Zorana Košutića, osumnjičenih za primanje mita. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je da je Lučin ispričao kako mu se u vrijeme dok je bio ministar obratio njegov poznanik Dobrivoj Keber i ukazao mu na neke nepravilnosti u policiji. Devčić nije naveo o kojim je nepravilnostima riječ, dodajući da je Lučin o svemu obavijestio Cestara, koji je i u to vrijeme bio na istoj dužnosti u MUP-u. Cestar je u iskazu potvrdio da ga je bivši ministar zadužio da ispita navodne nepravilnosti u policiji.

OSIJEK - Policijska uprava osječko-baranjska potvrdila je danas da je saborski zastupnik i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Branimir Glavaš prijavio da je primio pismo, poslano iz Rijeke 25. listopada, u kojem mu se prijeti likvidacijom. Glavaš je policiju o prijetnji izvijestio u srijedu i slučaj se istražuje kako bi utvrdila ozbiljnost prijetnje, rekao je načelnik Operativno komunikacijskog centra PU osječko-baranjske Branko Horvatin za Hinu.

ZAGREB - Odvjetnik pjevačice Severine Vučković zatražio je na današnjem prvom ročištu protiv internet portala Index.hr da se u sudnici prikaže snimka Severininog spolnog odnosa s bivšim partnerom kako bi se utvrdilo je li Index objavom fotografija iz tog filma povrijedio njena autorska prava. Tuženi portal predložio je zagrebačkom Trgovačkom sudu saslušanje vještaka seksologa koji bi trebao utvrditi ima li u snimci, koja se krajem svibnja ove godine munjevito proširila internetom, "nešto što do sada nije viđeno u porno industriji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙