FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 38 uzoraka meda 25 ne odgovara pravilniku o kakvoći

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Od ukupno 38 uzoraka meda koje sugospodarski inspektori uzeli za analizu od 21 proizvođača i punioniceu ovlaštenim je laboratorijima utvrđeno da 25 uzoraka, t.j. gotovo 80posto, ne odgovara Pravilniku o kakvoći meda, priopćio je danasDržavni inspektorat nakon dobivenih rezultata inspekcijskog nadzoraprometa i kakvoće meda.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Od ukupno 38 uzoraka meda koje su gospodarski inspektori uzeli za analizu od 21 proizvođača i punionice u ovlaštenim je laboratorijima utvrđeno da 25 uzoraka, t.j. gotovo 80 posto, ne odgovara Pravilniku o kakvoći meda, priopćio je danas Državni inspektorat nakon dobivenih rezultata inspekcijskog nadzora prometa i kakvoće meda.

Gospodarski inspektori med su uzeli za analizu u sklopu nadzora prometa i kakvoće meda koji je proveden na zahtjev Državnog inspektorata i na prijavu Društva "Potrošač".

Naime, u laboratorijima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba utvrđeno je da 17 uzoraka monoflornih vrsta meda ne sadrže propisan udio peludnih zrnaca iste biljne vrste u netopivu talogu, šest uzoraka ne udovoljava deklariranoj kakvoći (niža), a za dva je uzorka utvrđeno da su zdravstveno neispravna.

Kako određen broj peludnih zrnaca određuje vrstu meda s obzirom na podrijetlo peludnih zrnaca (kadulja, lipa, ružmarin, bagrem..), taj će se med povući iz prometa dok ne bude deklariran kao poliflorni (cvjetni, miješani) med, a med koji ne odgovara propisanoj kakvoći ili je zdravstveno neispravan bit će trajno povučen iz prometa, navode u Državnom inspektoratu.

U priopćenju se navodi da među uzorcima koji ne odgovaraju kakvoći ili su zdravstveno neispravni nije med zagrebačkog proizvođača PIP d.o.o.

Također napominju da stranke imaju pravo na drugu analizu istog uzorka u roku od tri dana od dostave rezultata prve analize te da će, nakon toga, kad rezultati ispitivanja uzoraka postanu konačni, protiv prekršitelja podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Zakon o hrani propisuje novčane kazne za prekršitelje od 30.000 do 70.000 kuna za pravne osobe i pet do 10.000 za fizičke osobe.

U priopćenju Državnog inspektorata navodi se kako su gospodarski inspektori obavili 416 inspekcijskih nadzora prometa i kakvoće meda proizvođača meda i punionica te trgovina na malo. Pri tomu su utvrdili 39 prekršaja od toga 25 kršenja odredaba o deklariranju meda i donijeli 32 upravna rješenja čime je izvan prometa stavljeno meda za 22.847 kuna.

U četiri slučaja naplaćene su kazne od 1200 kuna jer nije bila istaknuta cijena, a u tri punionice utvrđene su nepravilnosti iz područja veterinarske inspekcije pa je od mjerodavna ministarstva zatraženo da poduzme mjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙