Službeno je tumačenje veterinarske inspekcije da su ti proizvodi za slovenske potrošače dobri i drugi dan jer njihovu svježinu u slučaju zastoja na granici održavaju suvremeni zatvoreni rashladni sistemi, navodi list. Uvoz riba iz Hrvatske od ulaska Slovenije u Europsku uniju 1. svibnja ove godine moguć je samo preko graničnog prijelaza Rupa-Jelšane i graničnog prijelaza Bregana Obrežje, a na istarskom prijelazu rade samo dva veterinarska inspektora radnim danom od 7 do 16 sati, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".
No, list je izjavu glasnogovornika ministarstva poljoprivrede i veterinarske inspekcije Valentina Hajdinjaka kako se riba zbog uskog grla u carinskom postupku na vanjskoj granici ne može pokvariti jer se nalazi u dobrim rashladnim uređajima zatvorenog tipa proglasio "ribarskim vicem" jer - kako dodaje - svi poznavatelji znaju da je najbolja i najukusnija riba ona koja put od mreže do tanjura prijeđe u što kraćem vremenu.
"Pogrešno je tvrditi da jedemo staru ribu jer se ona nalazi u zatvorenom rashladnom sistemu. Uvoznici su se dužni prilagoditi radnom vremenu inspektora koji se u slučaju najavljenih pošiljaka može i produžiti, kako riba ne bi predugo čekala", službeno je tumačenje koje je vodećem slovenskom listu dala i slovenska veterinarska uprava. "Slovenija ima samo dva granična prijelaza za uvoz riba iz Hrvatske, tako nam je odredila država", rekao je Valentin Hajdinjak glasnogovornik ministarstva poljoprivrede, prenosi list.