FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki dolar ubrzano gubi snagu

LONDON, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u četvrtak jepotonuo na novu najnižu razinu prema euru u zadnjih osam mjeseci tenovu najnižu višemjesečnu prema jenu, funti i švicarskom franku kakojačaju zabrinutosti da američko gospodarstvo ne raste dovoljno da bipružilo podršku nacionalnoj valuti.
LONDON, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u četvrtak je potonuo na novu najnižu razinu prema euru u zadnjih osam mjeseci te novu najnižu višemjesečnu prema jenu, funti i švicarskom franku kako jačaju zabrinutosti da američko gospodarstvo ne raste dovoljno da bi pružilo podršku nacionalnoj valuti.

Do podneva je tečaj dolara potonuo 0,4 posto prema euru, koji tako stoji 1,2627 dolara, najviše od kraja veljače. Spustio se i pola postotnog boda prema jenu, tako da stoji 107,7 jena, najmanje u protekla četiri mjeseca.

Također, na najnižoj je razini u zadnjih devet mjeseci prema švicarskom franku, 1,217 franaka, a spustio se i u odnosu na britansku funtu, koja iznosi 1,828 dolara - najviše u zadnja dva mjeseca.

Nedavni podaci o porastu manjka u američkoj platnoj bilanci zbog visokih cijena nafte i sve manjih izravnih stranih investicija izložili su američku valutu potencijalno štetnim učincima koje na gospodarstvo mogu imati vanjski šokovi.

Ulagače zabrinjava da bi taj proces mogao ubrzati potonuće dolara na nove rekordno niske razine prema euru. "Dolar je pod raširenim pritiskom kako se tržište fokusira s cikličkog uzleta američkog gospodarstva na strukturalne utjecaje", izjavio je Mark Austin, valutni strateg pri HSBC Marketsa.

Valute s visokim prinosom poput novozelandskog i australskog dolara također su ostvarile višemjesečne rekordne razine prema dolaru. Kanadski dolar blizu je svoje najviše razine u proteklih 11 i pol godina.

Nakon što je tečaj 'zelembaća' probio ovoga tjedna nekoliko ključnih psiholoških najnižih razina, ulagači će se vjerojatno usredotočiti na komentare europskih i američkih dužnosnika kako bi utvrdili kratkoročne izglede za dolar. Austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser u četvrtak je upozorio da sadašnji tečaj eura odražava temeljne odnose u Uniji. No, za tržišta je ključno pitanje hoće li dolar nastaviti padati i prema 1,3 dolara za euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙