FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JESENSKA SJETVA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

OSIJEK, 3. studenoga 2004. (Hina) - Jesenska sjetva na područjuOsječko-baranjske županije ove se godine planira obaviti na 60.974hektara površina, od čega 37.106 hektara na poljima obiteljskihgospodarstava, a 23.868 hektara na površinama poslovnih subjekata.
OSIJEK, 3. studenoga 2004. (Hina) - Jesenska sjetva na području Osječko-baranjske županije ove se godine planira obaviti na 60.974 hektara površina, od čega 37.106 hektara na poljima obiteljskih gospodarstava, a 23.868 hektara na površinama poslovnih subjekata.

Procjenjuje se da su radovi do sada obavljeni na 70 posto predviđenih površina, istaknuto je na današnjoj sjednici Strukovne skupine biljne proizvodnje osječke Županijske komore.

Prema podacima Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju Komore najviše je površina, 48.266 hektara, predviđeno za sjetvu pšenice, a uz planirani prinos od pet tona po hektaru, očekuje se proizvodnja oko 241.330 tona ove krušarice.

Na poljima ove Županije potrebno je obaviti i berbu kasnih usjeva, na ukupno 134.477 hektara, od čega najviše merkantilnog kukuruza, 72.820 hektara.

U Komori ističu kako su do sada u potpunosti obrani usjevi suncokreta, čiji se prinosi kreću od 2,5 do 3 tone po hektaru, te oko 60 posto usjeva soje i šećerne repe.

Kao jedan od problema berbe kasnih usjeva u Komori navode pad cijena ovih proizvoda te nepoznanice oko cijene kukuruza koja, unatoč raznim informacijama, još nije i službeno određena.

Voditelj Odjela za poljoprivredu osječke Komore Ernest Nad ocijenio da će biti potrebno napraviti pritisak na resorno Ministarstvo kako bi se pronašao model kojim bi se zajamčile minimalne cijene ovih proizvoda, posebice kukuruza i soje.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙