FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećati navodnjavane površine na 30 tisuća hektara

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Vladi i Ministarstvu poljoprivredecilj je do kraja sadašnjeg mandata povećati poljoprivredne površinekoje se navodnjavaju s trenutnih oko 8.000 hektara na 30.000 hektara,istaknuto je na današnjem potpisivanju Ugovora za izradu nacionalnogprojekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem ivodama u Hrvatskoj.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Vladi i Ministarstvu poljoprivrede cilj je do kraja sadašnjeg mandata povećati poljoprivredne površine koje se navodnjavaju s trenutnih oko 8.000 hektara na 30.000 hektara, istaknuto je na današnjem potpisivanju Ugovora za izradu nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Hrvatskoj.

Ugovor su u Ministarstvu poljoprivrede potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i dekanica Agronomskog fakulteta Jasmina Havranek.

Vrijednost ugovora za izradu Nacionalnog projekta navodnjavanja je 2,23 milijuna kuna, a rok za izradu samog projekta je šest mjeseci.

Glavni nositelj projekta je Agronomski fakultet, a na njemu će raditi tim stručnjaka s poljoprivrednih i građevinskih fakulteta i instituta.

Dekanica Havranek i ministar Čobanković naglašavaju da je projekt navodnjavanja jedan od najvažnijih strateških projekta ne samo za navodnjavanje već i gospodarenje poljoprivrednim zemljištem i vodama.

Hrvatska, istaknuto je, navodnjava vrlo male površine, trenutno oko 8.000 hektara i to nesistematično, a cilj je napraviti takav sustav koji će gospodariti poljoprivrednim površinama i vodama.

Prema iznijetim procjenama, u Hrvatskoj je oko 620.000 hektara povoljno za navodnjavanje, realno je navodnjavati više od 100 tisuća hektara, a u prvoj bi se fazi provedbe projekta navodnjavane površine povećale na 30.000 hektara.

Procjenjuje se da je investicija u sustav navodnjavanja jedne poljoprivredne parcele od tri tisuće eura do sedam tisuća eura. Cijena, naime, ovisi o blizini izvora vode, o tomu da li će trebati graditi višenamjenski objekt i slično, a u tu cijenu nisu uključeni npr. troškovi crpnih stanica. Uz to, trebat će riješiti i pitanje vlasničkih odnosa.

Ministar danas nije želio izlazit s procjenom koliko će novca trebati za provedbu projekta u sadašnjem mandatu Vlade. Naglašava tek da će se projekt financirati novcem iz proračuna i iz kredita, a neki će se nominirati i za financiranje iz pretpristupnih fondova EU.

Čobanković također ističe kako je riječ o financijskim sredstvima koja će se vrlo brzo vratiti. Navodnjavanje će potaknuti i promjenu strukture proizvodnje uvođenjem dohodovnijih kultura, odnosno radno-intenzivnih kultura (voćarstvo, povrtlarstvo, vinogradarstvo, proizvodnja cvijeća i sl.), što će u konačnici rezultirati povoljnim makroekonomskim učinkom, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙