FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VINKOVCI: ZBOG PREOBILNIH KIŠA KASNI BERBA KUKURUZA

VINKOVCI, 27. listopada 2004. (HINA) - Zbog dugog kišnog razdoblja, napoljima PIK-a Vinkovci u tijeku je tek berba ranih hibrida kukuruza, aobavlja se uz vrlo dobre prinose, ali i veliki postotak vlage u zrnu.
VINKOVCI, 27. listopada 2004. (HINA) - Zbog dugog kišnog razdoblja, na poljima PIK-a Vinkovci u tijeku je tek berba ranih hibrida kukuruza, a obavlja se uz vrlo dobre prinose, ali i veliki postotak vlage u zrnu.

Prema riječima direktora primarne proizvodnje PIK-a "Vinkovci" Josipa Maršića, zbog velikog udjela vlage u zrnu, koji iznosi između 21 i 30 posto, znatno će porasti troškovi sušenje kukuruza.

Optimalna količina vlage u zrnu bila bi između 18 i 22 posto, kaže Maršić dodajući kako je prevelika količina vlage uzrok i pojave bolesti na kukuruzu čime je, za sada vrlo dobar urod od 8 do 12 tona po hektaru, doveden u pitanje.

Zbog obilnih kiša, koje su padale cijelu godinu, vegetacija na vinkovačkom području kasni i do dvadesetak dana.

"Nalazimo se tek u berbi ranih hibrida kukuruza. Zakašnjela berba utjecati će i na kašnjenje jesenske sjetve", kaže Maršić uz napomenu kako to znači da će se sjetva vjerojatno morati obavljati u nepovoljnim agrotehničkim uvjetima.

Na poljima PIK-a Vinkovci pod kukuruzom je oko 1.000 hektara poljoprivrednih površina.

Zbog prisutnosti GMO sjemena ljetos je ta tvrtka, koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, morala preorati 75 hektara površina zasijanih kukuruzom.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pod kukuruzom se nalazi oko 45.000 hektara poljoprivrednih površina.

Prema riječima člana Poglavarstva Vukovarsko-srijemske županije za poljoprivredu Zdravka Kelića, berba kukuruza na poljima u toj županiji, zbog čestih i obilnih kiša, obavlja se u iznimno teškim uvjetima.

"Već su probijeni optimalni agrotehnički uvjeti za jesensku sjetvu pšenice koju poljoprivrednici ne mogu posijati dok ne oberu kukuruz. Pitanje je, zbog toga, kakav ćemo urod pšenice imati iduće godine", zaključuje Kelić.

(Hina) xdra yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙