FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EKONOMISTI PROGNOZIRAJU VEĆI RAST U NJEMAČKOJ U 2004.

BERLIN, 19. listopada 2004. (Hina/AP) - Vodeći njemački ekonomskiinstituti povećali su svoje procjene gospodarskog rasta u Njemačkoj u2004. na 1,8 posto, ali predviđaju da će oporavak najvećeg europskoggospodarstva sljedeće godine usporiti zbog nižeg rasta izvoza ivisokih cijena nafte.
BERLIN, 19. listopada 2004. (Hina/AP) - Vodeći njemački ekonomski instituti povećali su svoje procjene gospodarskog rasta u Njemačkoj u 2004. na 1,8 posto, ali predviđaju da će oporavak najvećeg europskog gospodarstva sljedeće godine usporiti zbog nižeg rasta izvoza i visokih cijena nafte.

U svojem polugodišnjem izvješću instituti su povećali svoje prognoze gospodarskog rasta u 2004., koje su u travnju iznosile 1,5 posto. Stručnjaci su ustvrdili da je "oporavak njemačkog gospodarstva zamjetno ojačao u prvoj polovini ove godine".

Usprkos tome, ustrajali su na svojoj prognozi 1,5 posto rasta BDP-a u 2005. Oporavak njemačkog gospodarstva dosad je proizlazio iz jakog rasta izvoza, ali se očekuje da će taj trend biti oslabljen usporavanjem uzleta u SAD-u i Kini.

"Trend rasta izvoza oslabit će a domaća potražnja neće biti dovoljno jaka da to nadoknadi", navedeno je u izvješću gospodarskih instituta koje je privuklo veliku pozornost javnosti. "Rast će kočiti i cijene energenata, koje ostaju na visokoj razini", istaknuto je u izvješću.

Potražnja u Njemačkoj ostaje slaba i nakon trogodišnje gotovo stagnacije gospodarstva, a stopa nezaposlenosti tvrdoglavo se drži nešto iznad 10 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙