FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: USTROJ BIH OTEŽAVA NJEN PRISTUP EURO-ATLANTSKIM INTEGRACIJAMA

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Posljedica održavanja cjeloviteBosne je da su Hrvati i Bošnjaci uvijek nekako kažnjeni za grijeheSrba, ocijenio je u razgovoru za Glas Amerike politički analitičar izwashingtonskog instituta Brookings Michael O'Hanlon.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Posljedica održavanja cjelovite Bosne je da su Hrvati i Bošnjaci uvijek nekako kažnjeni za grijehe Srba, ocijenio je u razgovoru za Glas Amerike politički analitičar iz washingtonskog instituta Brookings Michael O'Hanlon.

Bosna i Hercegovina našla se u vrlo teškom položaju u pogledu mogućnosti ulaska u europske integracije, primjećuje O'Hanlon u razgovoru te ocjenjuje da je takvo stanje proizišlo iz održavanja cjelovitosti BiH. "Na neki način, da smo dozvolili da se BiH podijeli, možda bi već sada s Hrvatima i Bošnjacima imali razgovore o pridruživanju Partnerstvu za mir ili drugim organizacijama, i dozvolili Srbima da žive s posljedicama vlastitih akcija", dodaje O'Hanlon.

"Mislim da moramo biti oštri prema Republici Srpskoj iako, nažalost, nije jasno kako to učiniti, a ne biti oštar prema Hrvatima i Bošnjacima. Ako bi se smislio način da se to učini, ja bih to podržao, ali nažalost to je jedna od posljedica održavanja još uvijek jedinstvene Bosne u kojoj će Bošnjaci i Hrvati još uvijek ne neki način biti kažnjeni za grijehe koje su počinili Srbi", kaže Michael O'Hanlon.

O mogućnostima i brzini ulaska Bosne i Hercegovine u europske integracije, O'Hanlon kao prepreku ističe činjenicu da su još uvijek na slobodi ratni zločinci. Karadžić i Mladić moraju se privesti pravdi i o tome nema rasprave u civiliziranom svijetu, kaže O'Hanlon i drži da zbog toga "Republici Srpskoj ne bi trebalo omogućiti da održava pune i normalne odnose s Europom dok ne prizna realnost užasnih ratnih zločina".

O'Hanlon je u razgovoru ocijenio i kako je Daytonskim sporazumom postignut "ograničeni uspjeh" i objašnjava kako se Dayton nije pokazao djelotvornim u pitanju gospodarstva i pristupanja euro-atlantskim integracijama ali je uspio očuvati mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙