FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: AMERIKANCI ĆE NASTAVITI KORISTITI VOJNU BAZU KOD TUZLE

SARAJEVO,22. listopada(Hina) - Vlada Sjedinjenih Država prihvatila jeponudu vlasti Bosne i Hercegovine da nastavi koristiti vojnu bazu"Orao" kod Tuzle i nakon okončanja misije SFOR-a najavljenog za 2.prosinca, potvrdili su u petak u Sarajevu predsjedatelj PredsjedništvaBiH Sulejman Tihić i američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.
SARAJEVO,22. listopada(Hina) - Vlada Sjedinjenih Država prihvatila je ponudu vlasti Bosne i Hercegovine da nastavi koristiti vojnu bazu "Orao" kod Tuzle i nakon okončanja misije SFOR-a najavljenog za 2. prosinca, potvrdili su u petak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

"Takva odluka pokazatelj je naše spremnosti da nastavimo podržavati mirnu i stabilnu BiH", kazao je novinarima McElhaney nakon sastanka s Tihićem kojemu je prenio odluku iz Washingtona.

Američki je veleposlanik podsjetio kako će vojno osoblje iz njegove zemlje ostati u BiH i u strukturama posebnog stožera NATO-a koji će biti uspostavljen nakon što vojnici Europske unije preuzmu najveći dio odgovornosti što ih sada ima SFOR.

Baza "Orao" kod Tuzle, podignuta u neposrednoj blizini vojne zračne luke Dubrave, bila je glavno sjedište većine američkih vojnika još od 1995. godine kada su u sastavu NATO snaga poslani u BiH da bi osigurali provedbu Daytonskog sporazuma.

S prvobitnih dvadeset tisuća, broj američkih vojnika u BiH smanjen je na sadašnjih 1.300 od kojih je oko 900 u bazi "Orao".

Bilateralna vojna suradnja BiH i SAD pojačat će se i kroz sudjelovanje bosanskohercegovačkih pirotehničara u operacijama koalicijskih snaga u Iraku.

Veleposlanik McElhaney prenio je Tihiću kako su Sjedinjene Države sada spremne prihvatiti pirotehničare iz BiH u Iraku u misiji koja bi trebala donijeti više sigurnosti ljudima te zemlje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je kako je o slanju pirotehničara u Irak postignuta puna suglasnost među najvažnijm političkim stranakama u BiH.

Prema ranijoj odluci Predsjedništva BiH, u Irak će biti upućena postrojba od 36 pirotehničara koji će imati zadaću uništavati već prikupljena eksplozivna sredstva i streljivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙