FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BOND: PITANJE SUVERENITETA BIH SE NEĆE NI POSTAVLJATI

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Bostonska konferencija pod nazivom"Naučene lekcije iz balkanskog sukoba", održana prošlog vikenda, nijeodgovorila na ključno pitanje hoće li se Daytonski sporazum mijenjatii kada, no zato se na skupu pojavilo puno novih pitanja, objavljujeDeutsche Welle.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Bostonska konferencija pod nazivom "Naučene lekcije iz balkanskog sukoba", održana prošlog vikenda, nije odgovorila na ključno pitanje hoće li se Daytonski sporazum mijenjati i kada, no zato se na skupu pojavilo puno novih pitanja, objavljuje Deutsche Welle.

Na konferenciji posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini sudjelovale su "sve same sive diplomatske eminencije, sada ili donedavno izravno uključene u profiliranje političkog, socijalnog, pa i gospodarskog okruženja u Bosni", poput američkog diplomata Donalda Haysa, zamjenika Visokog predstavnika u BiH-a, bivšeg veleposlanika SAD-a u Sarajevu Clifforda Bonda, sveučilišnog profesora Paula Williamsa, Brucea Hitchnera i gostiju iz Sarajeva, Prištine i Beograda Jakoba Fincija, Vetona Dugolija i Nataše Kandić, objavljuje DW.

Postaja primjećuje da su na skupu Amerikanci, kao "kumovi Daytonskog mirovnog sporazuma najpozvaniji da kritiziraju ono što su sami stvorili", iznijeli par važnih zapažanja, te da sve to navješćuje da se "daytonskoj Bosni" bliži kraj i da se pojavljuje "nova učinkovitija i u svakom slučaju više europska BiH".

Postaja prenosi da je Clifford Bond na bostonskom skupu izjavio da je Ured visokog predstavnika "već dostigao svoju kulminaciju i postaje neproduktivan za reformske procese, uključujući i 'retardirani osjećaj' za vlasništvo političkog procesa u BiH". Po Bondovim riječima, "BiH je i dalje nejaka država, iako se njeno trusno okruženje donekle smirilo jer nema više onih osjećaja u Beogradu i Zagrebu koji bi ugrožavali bosanski suverenitet i teritorijalno-državni integritet", prenosi DW.

Bond je naglasio da se neće povezivati rješavanje konačnog statusa Kosova, vjerojatno sljedeće godine kada će se slaviti i deseta obljetnica Daytona, s budućnošću Bosne jer, kako ističe, "otvaranje pitanja suverenosti BiH nije uopće opcija", prenosi njemačka postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙