FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BIH PROTIV POLITIČKI MOTIVIRANIH PROCESA

MOSTAR, , 14. listopada 2004. (Hina) - Predsjedništvo HDZ BiHpotvrdilo je da se i aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH DraganČović nalazi na udaru sudskih vlasti u BiH.
MOSTAR, , 14. listopada 2004. (Hina) - Predsjedništvo HDZ BiH potvrdilo je da se i aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nalazi na udaru sudskih vlasti u BiH.

"Suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću (optužen u slučaju Hercegovačka banka i za uspostavu hrvatske samouprave), evidentna nastojanja određenih krugova da se sudski procesuira aktualni član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te sudski procesi protiv više istaknutih dužnosnika hrvatskog naroda u BiH očigledno su politički motivirani i imaju cilj zastrašiti političke predstavnike Hrvata u BiH", priopćilo je u četvrtak Predsjedništvo HDZ BiH objavljujući zaključke sa svoje sjednice održane u srijedu navečer.

Mediji u BiH ranije su pisali da je protiv Čovića podignuto više kaznenih prijava te da ga se sumnjiči za navodnu korupciju i zloporabu položaja u vrijeme do 2000. godine kada je obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH u vladi Edhema Bičakčića.

Bičakčića se u medijima također spominjalo kao istaknutog bošnjačkog dužnosnika kojega bi sudske vlasti mogle progoniti zbog sumnji u umiješanost u korupciju.

Čovića i Bičakčića je kao istaknute političke dužnosnike do sada štitio imunitet, ali se do kraja listopada očekuje odluka Ustavnog suda BiH hoće li im biti ukinut imunitet ili ne.

Predsjedništvo HDZ BiH je zaključilo kako "intenziviranje sudskih procesa u vrijeme nedavnih lokalnih izbora, te vođenje procesa zbog političkih stajališta i političkih odluka utječe i na izborni proces, te potkopava i onemogućuje razvitak demokratskih procesa u BiH, što dovodi u pitanje neovisnost sudskih vlasti u BiH".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙