FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FOSSETT OBORIO BRZINSKI REKORD U VOŽNJI CEPELINOM

FRIEDRICHSHAFEN, 28. listopada 2004. (Hina/AFP) - Američki milijarderSteve Fosset (60) potukao je u srijedu u Friedrichshafenu (jezeroKonstanca, na jugu Njemačke) svjetski rekord u brzoj vožnji zračnomlađom, leteći brzinom od 111,8 kilometara na sat u cepelinu novegeneracije, priopćio je konstruktor.
FRIEDRICHSHAFEN, 28. listopada 2004. (Hina/AFP) - Američki milijarder Steve Fosset (60) potukao je u srijedu u Friedrichshafenu (jezero Konstanca, na jugu Njemačke) svjetski rekord u brzoj vožnji zračnom lađom, leteći brzinom od 111,8 kilometara na sat u cepelinu nove generacije, priopćio je konstruktor.

Tako je premašio brzinu Britanaca Jima Dextera i Mikea Kendricha koji su 19. siječnja 2000. u "Lightshipu A 60" letjeli brzinom od 92,8 kilometara na sat.

Taj milijarder, zaljubljenik u svakojake pustolovne pothvate, prvi je u srpnju 2002. obišao svijet u balonu bez pristajanja, u pojedinačnoj utrci, a u travnju je u svom maksikatamaranu Cheyenne potukao rekord u oplovljavanju zemaljske kugle jedrilicom.

Zračnu lađu dugu 75 metara proizveo je Zeppelin Luftschifftechnik, tvrtka sljednica njemačkog zrakoplovca Ferdinanda von Zeppelina.

Rekord će biti melem na ranu proizvođača. Ljetos je zračna lađa pokušala doletjeti do Japana, ali nije dobila dopuštenje za prelijetanje Rusije. Pošto je zaustavljena u Helsinkiju, na koncu se morala vratiti u Njemačku odakle je i poletjela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙