FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI MVP NAJAVIO POOŠTRENJE VIZNOG REŽIMA

BERLIN, 25. listopada 2004. (Hina) - Njemačko ministarstvo vanjskihposlova planira još tijekom ove godine postrožiti vizni režim,objavili su u ponedjeljak njemački mediji.
BERLIN, 25. listopada 2004. (Hina) - Njemačko ministarstvo vanjskih poslova planira još tijekom ove godine postrožiti vizni režim, objavili su u ponedjeljak njemački mediji.

Promjene između ostalog predviđaju uvođenje posebne datoteke u kojoj bi bili pohranjeni podaci o onim tvrtkama ili osobama koje pozivaju strance u Njemačku. Osim toga bi u proces izdavanja viza bilo pojačano uključeno i ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako je najavio državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Juergen Chroborg, do promjena dolazi zbog zloupotreba relativno liberalnog viznog režima do kojih je dolazilo u posljednje vrijeme. Nakon skandala oko prodaje viza u njemačkim veleposlanstvima u Kijevu i Tirani, ministarstvo vanjskih poslova se našlo na udaru kritika ministarstva unutarnjih poslova jer se ispostavilo da su neke osobe kojima je izdana ulazna viza za Njemačku bile na listi osoba osumnjičenih zbog terorizma. Chroborg je unatoč promjenama najavio da je Njemačka "otvorene zemlja i da će to i ostati".

Tjednik "Focus" u broju od ponedjeljka tvrdi da je do promjena došlo zbog pritisaka ministra unutarnjih poslova Otta Schilyja (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD), koji nije bio zadovoljan radom dosadašnjeg državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova, zaduženog za konzularna pitanja, Ludgerom Vollmerom (Zeleni). Schily je Vollmerove naputke o izdavanju viza držao "preliberalnima". Unutarnjopolitički glasnogovornik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu Hartmut Koschyk smatra da je promjena u ministarstvu vanjskih poslova "izvrsna prilika" za drastičnu promjenu njemačkog viznog režima koji je dosad dopuštao manipulacije i zloupotrebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙