FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FISCHER: MALO JE IZGLEDA ZA DOGOVOR S ITALIJOM

BERLIN, 13. listopada 2004. (Hina/AFP) - Njemački ministar vanjskihposlova Joschka Fischer ne gaji preveliku nadu da će s Italijompostići dogovor o reformi Ujedinjenih naroda i o njemačkoj kandidaturiza stalno članstvo u Vijeću sigurnosti, prema njegovu intervjuu kojije u srijedu objavio Berliner Zeitung.
BERLIN, 13. listopada 2004. (Hina/AFP) - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer ne gaji preveliku nadu da će s Italijom postići dogovor o reformi Ujedinjenih naroda i o njemačkoj kandidaturi za stalno članstvo u Vijeću sigurnosti, prema njegovu intervjuu koji je u srijedu objavio Berliner Zeitung.

"Stajališta obiju strana su poznata. Njihova su gledišta vrlo jasna", komentirao je šef njemačke diplomacije koji će danas poslijepodne u društvu njemačkog kancelara Gerharda Schroedera stići u Rim na njemačko-talijanske konzultacije.

"Ipak, različita stajališta nimalo ne kvare njemačko-talijansko prijateljstvo", dodao je Fischer.

Italija se na UN-ovoj Općoj skupštini u rujnu ponovno usprotivila stalnom članstvu Njemačke u Vijeću sigurnosti. Zauzima se za sjedište koje bi bilo zajedničko za Europsku uniju i predbacuje Berlinu da unosi podjelu u EU.

I Njemačka je za europsko sjedište u Vijeću sigurnosti, ali drži da se to neće tako brzo ostvariti te da "Italija to vrlo dobro znade", uzvratio je Fischer, napomenuvši još jednom da ukoliko Italija misli "da je bolji kandidat za stalno članstvo treba samo reći to otvoreno i kandidirati se".

Za promjenu sastava Vijeća sigurnosti potrebna je promjena poslovnika, za što je pak potrebna dvotrećinska većina na Općoj skupštini UN-a. Njemačka, Japan, Indija i Brazil dogovorili su se da će se međusobno podupirati u želji da dobiju stalno sjedište u Vijeću.

Trenutno Vijeće sigurnosti ima petnaest članova, među kojima je pet stalnih članica s pravom veta (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija). Deset nestalnih članica biraju se na dvogodišnje razdoblje prema zemljopisnom načelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙