FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI POSVJED ZBOG DAVANJA POLITIČKOG AZILA U SAD

BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina) - Njemački ministar unutarnjihposlova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) oštro jeovih dana reagirao na presudu suda u Kaliforniji koji je jednojNijemici afganistanskog porijekla priznao pravo na politički azil uSjedinjenim Američkim Državama zbog toga jer ju u Njemačkoj navodnoproganjaju neonacisti.
BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina) - Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) oštro je ovih dana reagirao na presudu suda u Kaliforniji koji je jednoj Nijemici afganistanskog porijekla priznao pravo na politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama zbog toga jer ju u Njemačkoj navodno proganjaju neonacisti.

Kako javlja tjednik "Der Spiegel" u svom najnovijem broju, Schily se u pismu američkom ministru pravosuđa Johnu Ashcroftu požalio da su navodi u presudi, koji se odnose na uvjete u Njemačkoj, "potpuno iskrivljeni". List dodaje da je Schily pismo napisao iz "bojazni od posljedica po ugled Njemačke". Njemački ministar izrazio je nadu da će se useljeničke vlasti, koje će na temelju ove presude odlučiti o tomu smije li azilantica ostati u SAD, za savjet obratiti i njemačkim vlastima koje će "svim raspoloživim sredstvima" pokušati dokazati sa su navodi iz presude netočni.

Afganistanka Zakia Mashiri, koja je 70-ih godina doselila u Hamburg, zatražila je u SAD-u politički azil te je suca uspjela uvjeriti da je njemačka vlada "nesposobna i nezainteresirana" zaustaviti nasilje prema strancima u Njemačkoj. Mashiri i njezina obitelj su godinama bili meta napada nacističkih grupacija ali policija nije učinila ništa da ih zaštiti, stoji u navodima odvjetnika. Kao dokaz su priloženi izresci iz tiska koji navodno dokazuju nesmetana nacistička divljanja po Njemačkoj. Stoga je obitelj 1996. otputovala u SAD gdje je i zatražila politički azil.

Djelatnici njemačkog ministarstva unutarnjih poslova smatraju navode Mashirinih odvjetnika "potpuno pretjeranima". Oni tvrde da u policijskim spisima ne postoje dokazi da je obitelj Mashiri ikada zatražila pomoć zbog navodnih napada desnih radikala. Suprug Zakie Mashiri se naprotiv, tvrde oni, u Njemačkoj našao na udaru pravosuđa zbog višestruke prijevare vezane uz primanje socijalne pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙