FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud dodijelio 52.000 kuna naknade žrtvama financijskog inženjeringa

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Ustavni sud usvojio je danasustavnu tužbu 13-ero građana koji su prije desetak godina izgubilinovac u tzv. financijskom inženjeringu i odredio im naknadu od ukupno52.000 kuna.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Ustavni sud usvojio je danas ustavnu tužbu 13-ero građana koji su prije desetak godina izgubili novac u tzv. financijskom inženjeringu i odredio im naknadu od ukupno 52.000 kuna.

Ustavni suci su istodobno naložio zagrebačkom Županijskom sudu da najdulje za šest mjeseci odluči o njihovoj žalbi na prvostupanjsku presudu Općinskog suda na kojem su 1995. tužili zagrebačku tvrtku F.I.S. i njezinu vlasnicu, tražeći povrat novca.

Žrtve financijskog inženjeringa žalile su se Ustavnom sudu da im sudovi nisu u razumnom roku riješili parnicu koja je do podnošenja ustavne tužbe trajala sedam godina i osam mjeseci.

Simbolična naknada od po 4.000 kuna svakome od 13-ero podnositelja ustavne tužbe određena im je kao svojevrsna moralna satisfakcija zbog sporosti sudstva, rečeno je na sjednici Ustavnog suda koji je tužbu prihvatio s 12 glasova. Protiv je bio jedino sudac Milan Vuković koji je smatrao da Ustavni sud ne bi smio davati nalog Županijskom sudu za predmet koji je na tom sudu tek od ožujka ove godine.

Sudac izvjestitelj Željko Potočnjak objasnio je da se tužba usvaja jer je u obzir uzeto cjelokupno trajanje postupka i jer je utvrđeno da je građanima prekršeno ustavno pravo na suđenje u razumnom roku.

Nešto dulju raspravu suci su vodili oko tužbe sesvetske tvrtke Prigorka protiv Arbitrarnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koji se proglasio nenadležnim za rješavanje tužbe Prigorke protiv jedne talijanske tvrtke. Prigorka se Arbitrarnom sudu žalila jer talijanska tvrtka nije ispunila Ugovor o kreditiranju iz 1998., a taj je sud zaključio da iz Ugovora ne proizlazi da su oni nadležni za rješavanje mogućeg spora.

Suci Potočnjak i Mario Kos bili su protiv usvajanja Prigorkine tužbe, smatrajući da bi to, među ostalim, negativno utjecalo na razvoj arbitrarnog sudovanja u Hrvatskoj i međunarodni ugled tog suda, ali i na spremnosti stranaca da ulaze u poslovne odnose s domaćim tvrtkama. No, ostalih 11 sudaca bilo je suprotnog mišljenja te je usvojilo tužbu, ustvrdivši kako Arbitrarni sud nije dovoljno i valjano obrazložio svoj zaključak te da je u ovom slučaju prekršeno ustavno pravo jer je Prigorki onemogućen pristup sudu. Naime, ta se tvrtka nakon odluke Arbitrarnog suda nije mogla nikome žaliti u Hrvatskoj jer za takvu žalbu niti jedno tijelo nije nadležno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙