FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro moguće odštete obiteljima žrtava tzv. gospićke skupine

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Državno odvjetništvo uskoro bi semoglo nagoditi oko naknade štete članovima obitelji ubijenih inestalih poimenice navedenih u presudi tzv. gospićkoj skupini,osuđenoj za ratni zločin nad civilima 1991., doznaje se u Državnomodvjetništvu RH.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Državno odvjetništvo uskoro bi se moglo nagoditi oko naknade štete članovima obitelji ubijenih i nestalih poimenice navedenih u presudi tzv. gospićkoj skupini, osuđenoj za ratni zločin nad civilima 1991., doznaje se u Državnom odvjetništvu RH.

"Do sada smo zaprimili 65 zahtjeva članova obitelji žrtava navedenih u presudi tzv. gospićkoj skupini, no u nagodbe se nije moglo krenuti jer nisu bila osigurana sredstva za isplatu naknada", kazala je Hini zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek. Ona očekuje da će Vlada uskoro donijeti odluku kojom će se iz proračunske rezerve izdvojiti sredstva za isplatu naknada šteta, nakon čega će Državno odvjetništvo početi s rješavanjem svakog pojedinačnog zahtjeva.

"Tamo gdje je dokumentacija cjelovita do nagodbe bi moglo doći vrlo brzo", kazala je, ocjenivši da je od 65 zahtjeva gotovo polovina nesporna. Za te zahtjeve podnositeljima će se ponuditi novčana naknada u skladu s okvirnim mjerilima koje je Vrhovni sud propisao kako bi se postigla ujednačenost visina odšteta. Prema tim mjerilima, za smrt bračnog ili izvanbračnog druga i djeteta najviša naknada iznosi 220 tisuća kuna, a za smrt brata ili sestre 75 tisuća kuna.

Budući da većina zahtjeva koje je dobilo Državno odvjetništvo premašuje te iznose, biti će potrebni pregovori s opunomoćenicima članova obitelji žrtava, kazala je Zlata Hrvoj Šipek, no nije željela reći ukupni iznos koji se traži od države.

Nagodbu su zatražile i neke obitelji koje već vode parnice protiv države. U Državnom odvjetništvu kažu kako će se prema tim zahtjevima odnositi kao i prema ostalima.

Obitelji ubijenih i nestalih traže naknadu štete za duševne boli izazvane smrću najbližih, a neki od njih i za uzdržavanje djece čiji su roditelji, ili jedan od njih, ubijeni. Zahtjevi se temelje na Zakonu o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

U pravomoćnoj presudi tzv. gospićkoj skupini kojom je umirovljeni generala Mirko Norac kažnjen s 12, Tihomir Oreškoviću s 15, a Stjepan Grandić s 10 godina zatvora, navedena su imena 52 žrtve, većinom srpskih civila. Identificirana je polovica žrtava, a ostale nisu pronađene, ali se pretpostavlja da su ubijene.

Država se, inače, ove godine izvansudski nagodila i isplatila 1,5 milijuna kuna odštete preživjelim članovima obitelji Zec koji su ubijeni 1991. u Zagrebu. Nagodba je postignuta i s udovicom i sinom Milana Levara, haškog svjedoka ubijenog pod još nerazjašnjenim okolnostima u podmetnutoj eksploziji u Gospiću 2000. Oni su dobili po 220 tisuća kuna te 110 tisuća kuna za izgubljeno uzdržavanje sina kojemu će se isplaćivati i 2.500 kuna mjesečno sve dok se redovno školuje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙