FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP PROTIV USTAVNIH PROMJENA

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan je usrijedu odbacio prijedlog premijera Ive Sanadera za promjenama Ustava,ako se u njih ide samo zbog promjene datuma izbora.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan je u srijedu odbacio prijedlog premijera Ive Sanadera za promjenama Ustava, ako se u njih ide samo zbog promjene datuma izbora.

Sanader i Račan su se sastali u Vladi, a predsjednik SDP-a je novinarima nakon sastanka potvrdio da je, među ostalim, bilo riječi i o mogućim promjenama Ustava.

"Izrazio sam stajalište da SDP nije za ustavne promjene, ako je razlog isključivo promjena datuma predsjedničkih izbora", rekao je Račan, predsjednik najbrojnije oporbene stranke u parlamentu.

"To je pitanje moguće riješiti i bez ustavnih promjena, a posebno smo uvjereni da ono ne bi trebalo biti povod za druge aspekte promjena Ustava."

Predsjednički izbori najavljeni su za utorak, 21. prosinca, a Vlada sada pokušava naći rješenje da se oni održe u neradni dan i izbjegnu troškovi koji bi, prema novinskim procjenama, samo u prvom krugu dosegli milijardu kuna.

Račana su novinari upitali slaže li se SDP onda s inicijativom premijera Sanadera o vraćanju bošnjačke manjine u preambulu Ustava. On je odgovorio da se SDP tome ne bi protivio kad bi se Ustav mijenjao zbog krupnijih pitanja, ali da ni bošnjačko pitanje ne smatra dovoljno 'teškim' za pokretanje ustavnih promjena.

Upitan je li na sastanku bilo riječi o mogućoj promjeni ustavne odredbe koja govori o proceduri slanja hrvatskih vojnika izvan državnih granica, kazao je da o tomu s premijerom nije razgovarao.

Račan je izvijestio da je glavna tema današnjeg sastanka bila ulazak Hrvatske u EU. Račan je rekao da je zabrinut činjenicom da se više od polovice građana protivi integraciji, a Sanaderu je, kaže, poručio i da je zabrinut marginalizacijom parlamenta, koja je, smatra, danas veća nego na kraju Tuđmanove vladavine.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček je potvrdio da su Sanader i Račan razgovarali o lobiranju za Hrvatsku u pregovorima s EU, kao o nadstranačkom projektu, te da su dogovorili da će u tu svrhu koristiti svoje veze i europske stranačke asocijacije.

Potvrdio je i da je bilo riječi o ustavnim promjenama, ali da oko tog pitanja nije postignuta suglasnost, nego da je na tu temu dogovoren novi sastanak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙