FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader o datumu presjedničkih izbora

ZAGREB, 17. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske demokratskezajednice (HDZ) i Vlade Ivo Sanader potvrdio je danas da je točanizračun datuma predsjedničkih izbora do kog su došli mediji, utorak21. prosinca i rekao da će Vlada raspisati izbore u skladu s uputamaDržavnog izbornog povjerenstva (DIP), koje tumači Ustav.
ZAGREB, 17. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Vlade Ivo Sanader potvrdio je danas da je točan izračun datuma predsjedničkih izbora do kog su došli mediji, utorak 21. prosinca i rekao da će Vlada raspisati izbore u skladu s uputama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje tumači Ustav.

"Datum predsjedničkih izbora bitno je određen i ne može biti drugačiji nego kako ga propisuje Ustav", naglasio je Sanader na konferencije za novinare prigodom današnje objave imena HDZ-ovog predsjedničkog kandidata.

Datumi izneseni u medijima su točni, ali to je sugestija DIP-a koji tumači Ustav i zakon o izborima za predsjednika Republike, rekao je Sanader i najavio da će postupiti u skladu s njihovim uputama.

Datum predsjedničkih izbora ne određuje Vlada, nego je ona tijelo koje ih formalno raspisuje, kazao je, napominjući kako su imali konzultacije sa predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva, koji je ujedno i predsjednik Vrhovnog suda, Ivicom Crnićem i njegovim zamjenikom Jakobom Miletićem.

"Ni nama nije drago da su izbori na radni dan koji će biti neradni, ali ćemo pozvati sve političke stranke u Hrvatskoj da idemo na izmjenu Ustava, jer kako ga sada, ispravno, tumači DIP, ne dopušta da se (predsjednički) izbori svakih pet godina održavaju u isto vrijeme, nego se datum pomiče dva mjeseca ranije", pojasnio je Sanader .

"HDZ će stoga predložiti, ako postignemo konsenzus, izmjenu Ustava da ne dolazimo u situaciju da su svaki novi predsjednički izbori dva mjeseca ranije da bi se poštivali ustavni rokovi", rekao je Sanader.

Nastojat ćemo postići konsenzus s ostalim političkim strankama da se izbori za predsjednika Republike održavaju svakih pet godina u istom mjesecu, primjerice prvu, drugu ili treću nedjelju. Kada se to dogovori bit će ugrađeno u Ustav, rekao je Sanader.

U medjima je objavljeno kako bi se prvi krug predsjedničkih izbora mogao održati 21. prosinca ove, a eventualni drugi krug 4. siječnja iduće godine. I jedan i drugi datum padaju u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙