FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA SRIJEDU, 13. LISTOPADA

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo značajnije događajeza srijedu, 13. listopada.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje za srijedu, 13. listopada.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost kao nacionalni partner Svjetskog gospodarskog foruma predstavit će "Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2004.-2005.", koje je u svijetu prihvaćeno kao vodeća mjerodavna usporedba podataka o konkurentnosti i gospodarskom rastu razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Hrvatska je po treći put uključena u to izvješće, kojim se u 104 zemlje svijeta prati kretanje konkurentnosti svake zemlje na globalnoj sceni. Poziciju zemlje u Izvješću određuju rezultati istraživanja mišljenja gospodarstvenika u zemlji, kao i javno dostupni podaci vezani za makroekonomsko okruženje, kvalitetu javnih institucija i tehnologiju. (15,30 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2)

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) bit će otvoren 31. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 2004". Na Ambienti će se do 17. travnja predstaviti 641 izlagač, od čega 271 iz Hrvatske i 370 iz inozemstva. (11,00 sati, Kongresni centar). U sklopu tog sajma održat će se tradicionalni poslovni susret predstavnika Vlade s gospodarstvenicima drvno-prerađivačke industrije Poslovni klub Ambinete, na kojem će tema biti "Strategija razvoja drvne industrije i šumarstva" (13,30 sati, dvorana Brijuni, ZV, Av. Dubrovnik 15)

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković održat će sastanak s predstavnicima udruga i zadruga na temu aktualne problematike u hrvatskoj poljoprivredi te pripremama za jesensku sjetvu 2004. godine. (11,00 sati, Ministarstvo, Ul. grada Vukovara 78)

ZAGREB - Tvrtka za logističke usluge Intereuropa otvorit će nove skladišne kapacitete u Zagrebu. (12,45 sati). Uoči otvaranja održat će se konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi i o razvoju te tvrtke te postignutim rezultatima i investicijama u ovoj godini. Novi skladišni kapacitet, veličine 6.000 četvornih metara, vrijedan je 8 milijuna eura. (11,45 sati, Intereuropa, Josipa Lončara 3)

ZAGREB - Predstavnici Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM) održat će konferenciju za novinare o institucionalnim promjenama u hrvatskom sustavu kvalitete u povodu obilježavanja Svjetskog dana norma 14. listopada. Tom će prilikom biti predstavljene i institucije u osnivanju, koje preuzimaju poslove DNZM-a - Hrvatski zavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija i Državni zavoda za mjeriteljstvo. (11,00 sati, Ul. grada Vukovara 78)

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u rujnu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bile veće za 5,7 posto, što je ujedno i najviša zabilježena stopa rasta u tom dijelu godine. U odnos na mjesec prije cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u rujnu su porasle za 0,2 posto. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih osam ovogodišnjih mjeseci u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te su cijene povećane za 2,8 posto. To je također najveći kumulativni rast u tom dijelu godine. Među djelatnostima koje na godišnjoj razini, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine, bilježe najviše poraste cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima su skupljanje, pročišćavanje i distribucija vode, za 62,6 posto, proizvodnja duhanskih proizvoda, za 25,8 posto, naftnih derivata 22,2 posto, proizvodnja metala, za 16 posto.

ZAGREB - Među stranim turistima koji su u osam mjeseci ove godine posjetili Hrvatsku prvih pet mjesta su, slično kao i prošlih godina, zadržali Nijemci, Talijani, Slovenci, Česi i Austrijanci, ali za razliku od prije ove su godine s tih tržišta zabilježeni manji postoci rasta, pa i minusi. Istodobno, s nekih je drugih, "novih" tržišta, kako pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku došlo znatno više turista nego prošle godine, a među njima najveće, postotne, poraste i dolazaka i noćenja bilježe gosti iz Francuske te iz svih skandinavskih zemalja. Tako je turista iz Francuske bilo 313,4 tisuće ili 69 posto više, dok su turisti iz Danske, Finske, Norveške i Švedske u dolascima i noćenjima zabilježili poraste u rasponu od 36 do 73 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙