FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: ISPLAĆENO 124 MILIJUNA KUNA POTICAJA ZA PŠENICU

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Ministrstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva do sada je isplatilo 65 posto ukupnihpoticaja za pšenicu, odnosno 124,36 milijuna kuna.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Ministrstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva do sada je isplatilo 65 posto ukupnih poticaja za pšenicu, odnosno 124,36 milijuna kuna.

Poticaji su isplaćeni poljoprivrednicima u 11 županija, do kraja tjedna isplata će se obaviti u još pet, a idućeg tjedna u preostalih pet županija, kazao je na današnjem sastanku s predstavnicima seljačkih udruga i zadruga ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Poticaji su isplaćeni za Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Primorsko-goransku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Zadrasku, Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Ukupno su do sada obrađeni podaci iz zahtjeva za isplatu poticaja za 130.806 hektara. Na spomenutih 11 županija odnosi se 115.000 hektara za što je isplaćeno 124,36 milijuna kuna poticaja ili 1.082 kune po hektaru.

Do kraja tjedna isplata će se vršiti za Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku, Istarsku, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Sljedeći tjedan, kako je kazao, očekuje se da će se isplatiti poticaji za Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Međimursku županiju.

Čobanković je podsjetio kako u Međimurskoj županiji još nisu gotovi podaci za isplatu poticaja, za što su zaduženi državni uredi, dodavši kako se poticaji ne mogu isplatiti dok obrada podataka ne bude posve dovršena.

Na današnjem sastanku s predstavnicima udruga ministar je ukazao na nužnost strukturnih promjena u poljoprivredi kako bi se povećala konkurentnost domaćih poljoprivrednika.

"Ako se ne naprave strukturne promjene, neće nam ulazak u Europsku uniju (EU) biti kriv za propadanje obiteljskih gospodarstava", kazao je.

Pozvao je također predstavnike udruga da oforme tim koji će pratiti i uključiti se u pregovore oko ulaska Hrvatske u EU.

Govoreći o aktualnim problemima u poljoprivredi, predstavnici udruga ponovo su upozorili na problem "sivog tržišta".

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice, osim "sivog tržišta" kao jedan od gorućih problema s kojim se suočavaju voćari naveo je nedostatak hladnjača. "Hrvatski voćari ove godine, prvi put od osamostaljenja, imaju najbolji i najkvalitetniji urod voća, no problem je što ga nemaju gdje skladištiti", kazao je Ivković. Mišljenja je kako država treba nači način da se olakša voćarima da dođu do svojih hladnjača.

Predsjednik Udruge prehrambene industrije, poljoprivrede i šumarstva pri HUP-u Stipan Bilić ukazao je na problem tehnološke zaostalosti u domaćoj poljoprivredi, navodeći kako u razvijenim zemljama jedan proizvođač proizvodi hranu za 140 ljudi, a u Hrvatskoj za manje od 10 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙