FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjetovanje o ulozi sindikata u zaštiti prava novinara

CRIKVENICA,17. listopada(Hina) - Prvo Međunarodno savjetovanje o ulozisindikata u zaštiti profesionalnih i socijalnih prava novinara - usklopu CARDS programa za zaštitu prava novinara u Hrvatskoj, Srbiji iCrnoj Gori, BiH i Makedoniji - danas je završilo u Crikvenici.
CRIKVENICA,17. listopada(Hina) - Prvo Međunarodno savjetovanje o ulozi sindikata u zaštiti profesionalnih i socijalnih prava novinara - u sklopu CARDS programa za zaštitu prava novinara u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, BiH i Makedoniji - danas je završilo u Crikvenici.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) regionalni je koordinator CARDS programa o zaštiti profesionalnih i socijalnih prava novinara i, uz Međunarodnu federaciju novinara, organizator savjetovanja.

Na savjetovanju je, uz ostalo, naglašena potreba što kvalitetnijeg organiziranja novinara radi izbjegavanja tzv. socijalnog dampinga te potreba jačanja sindikata novinara u tranzicijskim zemljama, doznaje se od glavne tajnice SNH-a, Marinke Boljkovac.

Naime, u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, BiH i Makedoniji sve je više zajedničkih vlasnika medijskih kuća. Zbog manjih jezičnih barijera moguće je da, primjerice, novinari iz zemalja u okruženju, radeći za istog poslodavca, ruše cijenu rada novinara u Hrvatskoj, a hrvatski novinari, pak, novinara u matičnoj zemlji vlasnika medija, primjerice Njemačkoj, kazala je Boljkovac.

Tome pridonosi i vrlo loša sindikalna organiziranost novinara u susjednim tranzicijskim zemljama, pa je jedan od ciljeva seminara ukazati na potrebu jačanja novinarskih sindikata, napomenula je.

Jedan od ciljeva sindikata jest i potpisivanje kolektivnih ugovora za novinare na nacionalnoj razini, kako bi se zaštitili i novinari u manjim medijskim kućama.

Do sada je u Hrvatskoj potpisano sam kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća, a u tijeku su razgovori o utvrđivanju nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare, istaknula je Boljkovac.

Na savjetovanju je bilo riječi i o lošim uvjetima rada novinara, nedovoljnoj razini profesionalnih prava, netransparentnosti vlasništva medijskih kuća te nezadovoljnoj zaštiti "honoraraca".

Predsjednica SNH-a Marinka Boljkovac naglasila je kako je stajalište sindikata da je "u Hrvatskoj osvojena sloboda medija, ali da sada treba osvojiti i slobodu novinara" te da "profesionalnih prava nema bez radnih i socijalnih prava i suprotno."

Uz sindikate iz zemalja sudionica programa, na savjetovanju u Crikvenici sudjelovali su i predstavnici sindikata novinara Njemačke i Belgije.

Program i savjetovanja o zaštiti prava novinara nastavit će se u sljedećih 18 mjeseci; šest seminara bit će održano u Hrvatskoj, a šest u Srbiji i Crnoj Gori, BiH i Makedoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙