FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Zbornik radova opatijskog skupa pravnika

ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Zbornik radova o praktičnojprimjeni nekih propisa iz građanskog, trgovačkog, radnog i upravnogprava o kojima će se raspravljati na tradicionalnom savjetovanjupravnika u Opatiji predstavljen je danas na Vrhovnom sudu.
ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Zbornik radova o praktičnoj primjeni nekih propisa iz građanskog, trgovačkog, radnog i upravnog prava o kojima će se raspravljati na tradicionalnom savjetovanju pravnika u Opatiji predstavljen je danas na Vrhovnom sudu.

Zbornik radova, odnosno Godišnjak koji na gotovo 600 stranica donosi osam referata i 18 tematskih radova, pripremljen je za 19. savjetovanje "Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse - građansko, trgovačko, radno i upravno pravo u praksi". Savjetovanje se i ove godine održava u Opatiji, od 3. do 5. studenoga, a riječ je o najvećem godišnjem skupu hrvatskih pravnika.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić kazao je da je predstavljanje Zbornika dio obilježavanja Europskog dana građanskog pravosuđa kojemu se ove godine, 26. listopada, po prvi put državama članicama Vijeća Europe pridružila i Hrvatska.

Crnić je naglasio da referati iz Zbornika obrađuju aktualne teme s kojima se pravnici susreću u praksi, od primjene zakona kojim se propisuje odgovornost države za štetu od ratnih i terorističkih djelovanja, novina u zemljišnoknjižnom, trgovačkom i radnom pravu, pa do usklađivanja hrvatskog zakonodavstva iz osiguranja autoodgovornosti i rada državne uprave. U Zborniku se može naći i 18 kraćih radova, tzv. priopćenja koja obrađuju praksu Ustavnog suda, prava radnika, poslovnu sposobnost, stečajne postupke, ovrhe, mirno rješavanje sporova u parnicama. U Zborniku su i radovi koji govore o pravnim problemima do kojih dolazi uporabom novih tehnologija, posebice Interneta. Jedan od radova govori o sve većem problemu neželjene elektroničke pošte i hrvatskim propisima koji uređuju tu problematiku.

Predsjednik organizacijskog odbora savjetovanja Hrvoje Momčinović naglasio je da u organizaciji skupa po prvi put sudjeluje i Ministarstvo pravosuđa sa svojom Pravosudnom akademijom.

Ravnateljica Akademije Štefica Stažnik ocijenila je da su teme ovogodišnjeg savjetovanja "prioritetne za hrvatsko pravosuđe", posebice zbog procesa približavanja Europskoj unije.

Uz Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu, u organizaciji savjetovanja sudjeluju poduzeće Organizator, ujedno i nakladnik Zbornika, i časopis Pravo u gospodarstvu. Kao i ranijih godina, očekuje se dolazak više stotina sudaca, državnih odvjetnika, javnih bilježnika, odvjetnika te pravnika u gospodarstvu i državnoj upravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙