FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN JE BIO "SITNA RIBA" KAO ŠPIJUN KGB-A U DRESDENU

BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina/dpa) - Tajnovita prošlost ruskogpredsjednika Vladimira Putina - koja se odnosi na petogodišnjerazdoblje u kojem je bio agent KGB-a u bivšoj komunističkoj IstočnojNjemačkoj - i nije zanimljiva kao što se očekivalo jer prema izvješćukoje će u četvrtak biti objavljeno u jednim njemačkim novinama Putinnije puno toga radio.
BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina/dpa) - Tajnovita prošlost ruskog predsjednika Vladimira Putina - koja se odnosi na petogodišnje razdoblje u kojem je bio agent KGB-a u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj - i nije zanimljiva kao što se očekivalo jer prema izvješću koje će u četvrtak biti objavljeno u jednim njemačkim novinama Putin nije puno toga radio.

"Putin je bio sitna riba", piše njemački politički magazin Cicero u članku koji je prije objavljivanja dan na uvid novinarima.

Magazin prenosi izjave niza bivših špijuna KGB-a koji su radili s Putinom i bivšim šefom istočnonjemačkog Stasija Markusom Wolfom.

Wolf tvrdi da je Putin bio marginalac dok je radio za KGB u Dresdenu od 1985. do 1990.

To pokazuje činjenica da je Putina odlikovala brončanom medaljom za njegov rad samo istočnonjemačka Narodna armija, rekao je Wolf, pojasnivši da takva odlikovanja imaju čak i "čistačice".

Bivši KGB-ovac Vladimir Uzolzev, koji je radio s Putinom u Dresdenu, rekao je da su špijuni većinu vremena provodili u pisanju "besmislenih izvješća" i bavljenju administracijom.

Putinova glavna zadaća bila je novačenje stanovnika Istočne Njemačke i studenata iz zemalja u razvoju koje su zatim obučavali za špijune i slali ih u Zapadnu Njemačku, dodao je.

Prema njegovim riječima, Putin je unovačio samo dva čovjeka tijekom pet godina u Dresdenu.

Jedan od njih, Klaus Zaunick iz Istočne Njemačke, bio je "tempirana bomba" za KGB, navodi Cicero. Njega je uhvatila njemačka protuobavještajna služba nakon ujedinjenja 1990. i on je izdao najmanje 15 agenata KGB-a, uključujući većinu onih koji su radili u Dresdenu.

Sam Putin gotovo ništa nije rekao o godinama provedenim u Dresdenu tijekom kojih je odlično naučio njemački jezik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙