FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BILATERALNI SASTANAK O RUMUNJSKOM BLAGU SKRIVENOM U RUSIJI

BUKUREŠT, 22. listopada 2004. (Hina/AFP) - Rumunjsko-rusko povjerenstvozaduženo da otkrije trag rumunjskog blaga sklonjenog u Rusiji tijekomPrvog svjetskog rata okupit će se po drugi put u ožujku 2005. uMoskvi, piše u petak u priopćenju rumunjskog ministarstva vanjskihposlova.
BUKUREŠT, 22. listopada 2004. (Hina/AFP) - Rumunjsko-rusko povjerenstvo zaduženo da otkrije trag rumunjskog blaga sklonjenog u Rusiji tijekom Prvog svjetskog rata okupit će se po drugi put u ožujku 2005. u Moskvi, piše u petak u priopćenju rumunjskog ministarstva vanjskih poslova.

"Taj budući susret koji će se održati 21. ožujka 2005. trebao bi nam omogućiti da sastavimo inventar dobara koje je Rumunjska povjerila Rusiji", kazao je Ioan Scurtu, predsjednik rumunjske strane u tom povjerenstvu o čijem je osnivanju odlučeno u srpnju 2003. godine.

Dok su sovjetske, a potom ruske vlasti dugo negirale postojanje tog blaga, obje su se zemlje na kraju složile da povjere povjesničarima zadaću njegova pronalaženja.

U prosincu 1916., a potom u kolovozu 1917. ukupno je 41 vagon s 5.289 sanduka krenuo put Rusije, kad je Rumunjska strahovala od okupacije Austrougarske i Njemačke, nakon što je ušla u rat na strani Francuske i V. Britanije.

Ti su sanduci sadržavali zlatne rezerve Nacionalne banke, nakit kraljice Marije, supruge kralja Ferdinanda, te dobra podrijetlom iz muzeja, manastira i privatnih zbirki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙