FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN U KINI : DOBRE ODNOSE KVARE PLIN I NAFTA

MOSKVA, 13. listopada 2004. (Hina/AFP) - Službeni posjet ruskogpredsjednika Vladimira Putina Kini u četvrtak pada u vrijeme snažnograsta trgovinske razmjene dviju zemalja i konačne odluke Pekinga daMoskvi odobri pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), noidilu kvare pitanja poput nafte, plina i nuklearne energije.
MOSKVA, 13. listopada 2004. (Hina/AFP) - Službeni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini u četvrtak pada u vrijeme snažnog rasta trgovinske razmjene dviju zemalja i konačne odluke Pekinga da Moskvi odobri pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), no idilu kvare pitanja poput nafte, plina i nuklearne energije.

Za Putinova posjeta Kini dvije bi strane trebale potpisati protokol o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te akcijski plan kao nastavak Sporazuma o prijateljstvu i suradnji koji su potpisale 2001.

Kina i Rusija snažno su pojačale razmjenu koja bi ove godine trebala doseći 20 milijardi dolara, dvostruko više nego 2001., a do 2010., ciljaju brojku od 60 milijardi dolara.

Peking želi dobre odnose s Moskvom u svjetlu težnji za povratom Tajvana pod svoj suverenitet, podsjeća agencija AFP te dodaje da se Rusija, zauzvrat, nada pripremiti teren svojim izvoznicima za sudjelovanje u ubrzanom razvoju Kine.

No dobar dijalog otežavaju na brzinu data i neostvarena obećanja obiju strana.

Tako je Rusija usmeno obećala brzu izgradnju naftovoda koji bi osigurao stalne isporuke sirove nafte (30 milijuna tona godišnje).

S kineske je strane neostvareno ostalo obećanje o kupnji ruske opremu za branu Tri kanjona, pošto se Peking konačno odlučio za švedsko-švicarsku tvrtku ABB.

Dobrim je odnosima naštetila i nenadana odluka Moskve da zabrani Kinezima sudjelovanje u privatizaciji ruske naftne tvrtke Slavneft.

No kinesko otezanje oko ruskog pristupa WTO-a vjerojatno je ipak najviše motivirano razočarenjem zbog naftovoda Angarsk-Daqing, koji postoji u nacrtima. Rusi su, naime, zadnjih godina obećavali gradnju naftovoda i Kini i Japanu, a riječ je o dva alternativna pravca, svaki od njih s gospodarskim, diplomatskim, ekološkim 'za' i 'protiv' razlozima.

Bude li izabran kineski pravac Peking bi, kao jedini korisnik, mogao sniziti cijenu nafte. Ekološka mu je nepovoljnost ta što Kina ne želi prolaz kroz Mongoliju već zahtijeva prolaz blizu ruskog Bajkalskog jezera, regije pod zaštitom UNESCO-a.

Japanski bi pravac, osim Japanu, omogućio opskrbu i Južnoj Koreji i drugim zemljama regije, čak i istočnoj američkoj obali. No teže bi bilo opravdati njegovu buduću rentabilnost.

S druge strane Rusija teži diversificirati svoj izvoz u kojem goriva čine rastuću stavku. Stoga svoju nuklearnu tehnologiju nudi kao neophodnost Kini za njezin ubrzani razvoj. Ali na tom polju ima konkurente u Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

Jedna od tema razgovora mogli bi biti i kineski trgovci u Rusiji i njihova "siva" ekonomija, čije će interese braniti matična država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙