FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN U PEKINGU: KINA ŽELI POVOLJNIJU TRASU BUDUĆEG NAFTOVODA

PEKING 15. listopada 2004. (Hina) - Peking je izrazio nadu da bi posjetruskog predsjednika Vladimira Putina u četvrtak i petak, točno na 55.godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Kine i bivšegSovjetskog saveza 1949. godine, mogao rezultirati ostvarivanjemprojekta izgradnje naftovoda od Angarska do Daqinga kako bi Kinaproširila svoje izvore opskrbe energentima.
PEKING 15. listopada 2004. (Hina) - Peking je izrazio nadu da bi posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina u četvrtak i petak, točno na 55. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Kine i bivšeg Sovjetskog saveza 1949. godine, mogao rezultirati ostvarivanjem projekta izgradnje naftovoda od Angarska do Daqinga kako bi Kina proširila svoje izvore opskrbe energentima.

"Kini nedostaju energetski izvori i vrlo smo zainteresirani za izgradnju naftovoda prema Daqingu", izjavio je u petak Hu Wenmin, supredsjednik Rusko-kineskog gospodarskog vijeća koje je upravo održalo svoj prvi sastanak.

On je to izjavio nakon što se Putin u četvrtak sastao sa svojim kineskim kolegom Hu Jintaom a potom, u petak prijepodne, s premijerom Wen Jiabaom i predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Wu Bangguom.

Zbog ubrzanog gospodarskog rasta Kina ima sve veće energetske potrebe dok Rusija, istovremeno, želi povećati izvoz nafte i plina. No, izgradnja spomenutog naftovoda predstavlja veliki ekološki problem za Rusiju jer sibirska trasa, koju zagovora Kina, prolazi pokraj Bajkalskog jezera. Moskva, osim toga, strahuje da bi se time ograničila samo na jednog klijenta i to još "vrlo tvrdog" kada se radi o poslovima. Ruska vlada je zbog toga sklonija izgradnji naftovoda više prema istoku, prema ruskoj luci Nakhodka, koji bi prvenstveno opskrbljivao Japan ali i duge zemlje regije, a prema Kini bi se izdvojio poseban krak.

Hu Wenmin je stoga poseban naglasak stavio na izjavu da je "Kina, dugoročno gledajući, najbolji potencijalni kupac ruske nafte".

Putin je poručio da će Rusija proširiti suradnju na području energetike, ne spominjući javno trasu naftovoda. Izglednije je, ocjenjuju analitičari, da će nafovod ipak izaći na Japansko more a ne u sjeveroistočnu Kinu.

Putin i Hu Jintao su potpisali 13 raznih dokumenata, od gospodarskih do sporazuma o granici. Bilateralna trgovinska razmjena disegla je prošle godine 15,76 milijardi dolara, 20 posto više nego 2002. U prvih osam mjeseci ove godine, trgovinska razmjena između dvije zemlje skočila je za 35 posto, na 12,87 milijardi dolara.

Putin je pozvao Hu Jintaoa na obilježavanje 60. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata sljedećeg svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙