FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KERRY OPTUŽUJE BUSHA ZBOG EKSPLOZIVA NESTALOG U IRAKU

WASHINGTON,25. listopada(Hina) - Demokratski kandidat za američkogpredsjednika John Kerry optužio je u ponedjeljak predsjednika GeorgeaW. Busha za nevjerojatnu nesposobnost zbog nestanka eksploziva uIraku.
WASHINGTON,25. listopada(Hina) - Demokratski kandidat za američkog predsjednika John Kerry optužio je u ponedjeljak predsjednika Georgea W. Busha za nevjerojatnu nesposobnost zbog nestanka eksploziva u Iraku.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je navela kako je 377 tona eksploziva nestalo iz vojnog postrojenja u blizini Bagdada koje je bilo dio nuklearnog programa Sadama Huseina.

Visokoeksplozivni materijal, koji može služiti kao detonator u atomskoj bombi ili kao dio konvencionalnog oružja, po svemu sudeći ukraden je nakon što je američka vojska propustila osigurati postrojenja.

Kerry je iskoristio za Busha potencijalno štetnu vijest kako bi ga napao tijekom predizbornog nastupa.

On je kazao kako se Bush hvali da čini Ameriku sigurnijom, a nije osigurao skladište eksploziva u Iraku i nakon što je obaviješten o njemu.

"Ovo je jedna od velikih pogreški u Iraku, jedna od najvećih pogreški ove administracije i nevjerojatna nesposobnost ovog predsjednika i njegove administracije koja dovodi u opasnost naše vojnike i ovu zemlju", rekao je Kerry u Doveru u New Hampshireu.

Kerry je zaključio kako i ovaj slučaj pokazuje da Bush ne zaslužuje obnašati dužnost američkog vrhovnog zapovjednika.

Predsjednik Bush nije spomenuo vijest o eksplozivu u svom predizbornom nastupu, ali je u njihovom međusobnom natjecanju oko toga tko može bolje zaštiti Ameriku, optužio Kerryja za krivi pristup borbi protiv terorizma.

Bush je u govoru u Greeleyu u Coloradu kazao kako Amerikanci na izborima 2. studenoga biraju između dva kandidata s različitim pristupom borbi protiv terorizma: Kerryja koji zagovara defanzivnu strategiju čekanja na napad i njega koji je za ofenzivu u ratu protiv terorista s pobjedom kao ciljem.

"Moj protivnik ima pogrešnu strategiju za pogrešnu zemlju u pogrešno vrijeme", kazao je Bush parafrazirajući niz puta ponovljenu Kerryjevu tvrdnju da je Bushov rat u Iraku pogrešan rat, u pogrešnoj zemlji u pogrešno vrijeme.

Uz Kerryja u ponedjeljak u Philadelphiji bio je i bivši američki predsjednik Bill Clinton, samo šest tjedana nakon operacije na srcu. Clinton, popularan među demokratima, trebao bi ih potaknuti na veći izlazak na birališta 2. studenoga.

On je optužio Bushove republikance da nastoje zastrašiti neopredijeljene birače svojim napadima na Kerryja, a birače koji su se već odlučili, zastrašiti da ne izađu na glasovanje.

U pomoć Bushu pritekao je bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giulliani koji je za svoje vodstvo nakon terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. dobio visoke ocjene javnosti.

Giulliani je nastupajući uz Busha rekao kako Amerikanci mogu okušati sreću vraćajući se u način mišljenja o terorizmu prije 11. rujna s Kerryjem koji se ne može odlučiti da li je terorizam ozbiljna stvar ili neugodnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙