FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY VODE KAMPANJU U ODLUČUJUĆIM DRŽAVAMA

WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushoptužio je u utorak svog demokratskog suparnika Johna Kerryja zataktiku zastrašivanja dok je Kerry ocijenio da Bush nije sposobanistodobno voditi i američku ekonomiju i borbu protiv terorizma.
WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush optužio je u utorak svog demokratskog suparnika Johna Kerryja za taktiku zastrašivanja dok je Kerry ocijenio da Bush nije sposoban istodobno voditi i američku ekonomiju i borbu protiv terorizma.

Dva tjedna pred predsjedničke izbore 2. studenoga Bush i Kerry su usmjerili svoje napore na pridobijanje još neopredijeljenih birača u važnim saveznim državama Floridi, Ohiou i Pennsylvaniji. Procjenjuje se da će onaj koji uspije dobiti elektorske glasove dvije od tih država uspjeti dobiti ukupno 270 elektora potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Bush i Kerry su se usmjerili na domaće teme razmjenjujući optužbe oko mirovinskog osiguranja i nestašice cjepiva protiv gripe.

Obraćajući se pristalicama u St. Petersburgu na Floridi Bush je rekao kako se Kerryjevi prijedlozi svode na "litaniju pritužbi i zastarjelu taktiku zastrašivanja".

"Uz vašu pomoć narod Amerike će odbaciti politiku straha i glasovati za program nade, mogućnosti i sigurnosti za Amerikance", rekao je Bush.

On je kazao kako će održati svoja obećanja o mirovinskom osiguranju i da neće uvesti vojnu obvezu kako ga je optužio Kerry.

Kerry je započeo u Pennsylvaniji nakon čega se prebacio u Ohio obnavljajući optužbe da Bush ugrožava američki državni mirovinski sustav upozoravajući da ga želi privatizirati i tako poništiti "socijalni ugovor" s američkim umirovljenicima.

"Neću privatizirati mirovinsko osiguranje. Neću smanjiti potpore", rekao je Bush o stvari na koju su osjetljivi stariji Amerikanci.

Govoreći u Wilkes-Barreu u Pennsylvaniji Kerry je ponovio svoju omiljenu temu i obećao da će biti zastupnik američke srednje klase i radnog naroda.

Najnovija istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da Bush i Kerry vode tijesnu borbu za Bijelu kuću samo dva tjedna pred izbore.

Kerry je kazao kako Bush nije u stanju istodobno voditi ekonomski oporavak zemlje i borbu protiv terorizma.

"Mislim da trebamo predsjednika koji brani Ameriku i bori se za srednju klasu", rekao je Kerry napominjući da predsjednik "treba biti u stanju činiti istodobno više od jedne stvari".

Kerry je kritizirao Busha zbog nestašice cjepiva protiv gripe rekavši da je to rezultat nedostatka predsjednikova predvodništva.

"Ako ne možete osigurati cjepivo protiv gripe Amerikancima kako ćete im osigurati zaštitu protiv bioterorizma?", upitao je Kerry.

Bush je, međutim, uzvratio da je nestašica cjepiva uzrokovana problemom u proizvodnji i nastojao uvjeriti Amerikance da njegova administracija čini sve što može da osigura cjepivo za starije i djecu.

Velika Britanija je nedavno zbog bakterijske kontaminacije prekinula isporuku cjepiva iz tvrtke Chiron čime je skoro na pola srezala američke potrebe ove sezone.

Bushova kampanja uskoro će dobiti pomoć sportaša. Neka od najvećih imena veoma popularnih automobilskih utrka NASCAR vodit će kampanju za predsjednika u saveznim državama gdje se vodi najveća predizborna borba poput Michigana, Ohioa, Zapadne Virginije i Pennsylvanije.

S procijenjenih 75 milijuna ljubitelja ovoga sporta ključno je kako će ta skupina glasovati na predstojećim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙