FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY SE I NAKON DEBATE MEĐUSOBNO NAPADAJU ZBOG IRAKA

WASHINGTON,1. listopada 2004.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry nastavili su u petakpredizbornu kampanju nakon televizijske debate međusobnim napadimazbog Iraka.
WASHINGTON,1. listopada 2004.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry nastavili su u petak predizbornu kampanju nakon televizijske debate međusobnim napadima zbog Iraka.

Bush je rekao kako je debata bila sjajna te da je pokazala razlike između njega i senatora Kerryja u pogledu rata u Iraku i borbe protiv terorizma.

Bush je na protivnikovu tvrdnju u debati kako preventivni napad mora proći "globalni test", uzvratio optužbom da odluke o nacionalnoj sigurnosti prepušta drugim zemljama. "Uporaba snaga za obranu Amerike ne smije nikad biti predmet veta zemalja poput Francuske", rekao je na skupu u Allentownu u Pennsylvaniji.

"Ja sigurnost Amerike nikad neću podvrgnuti međunarodnom testu", rekao je.

Kerry je napao Bushovu tvrdnju u raspravi da Amerikanci ne mogu željeti za predsjednika nekoga tko želi napustiti Irak ustvrdivši da on ne želi otići.

"Pa, gospodine predsjedniče, nitko ne govori o odlasku, nitko ne govori o klonuću i kolebanju. Govorimo o pobjedi i obavljanju posla na pravi način", rekao je Kerry svojim pristašama u Tampi na Floridi.

Bush je optužio Kerryja za nove proturječnosti i nedosljednost jer je u debati najprije rekao da je Bush pogriješio kad je napao Irak, a potom da Amerikanci ne umiru u Iraku zbog pogreške.

Ankete među onima koji su gledali debatu u četvrtak navečer pokazuju da je Kerry dobio ovaj susret s Bushom.

Prema Gallupovu istraživanju, 46 posto ispitanika misli da je Kerry pobijedio, za razliku od 37 posto koji kažu da je pobijedio Bush.

Istraživanje, međutim, pokazuje da Kerry nije imao velike koristi od pobjede u debati jer Bush i dalje ima potporu 51 posto birača naspram 47 koliko ima Kerry.

Prema anketi, debata nije promijenila mišljenja birača o republikanskom predsjedniku i njegovom demokratskom izazivaču.

O glavnom pitanju debate, Iraku, 54 posto gledatelja reklo je da će Bush bolje obaviti posao u Iraku nego Kerry što je jednak postotak kakav je pokazala anketa prije debate.

Gotovo isti rezultat pokazuje i pitanje tko bi bio bolji glavni zapovjednik: prije debate 55 posto je reklo da bi Bush bio bolji, a nakon debate njih 54 posto.

Čak 54 posto ispitanika kazalo je da će Bush biti čvršći predsjednik nego Kerry za kojega se odlučilo 37 posto. S 48 posto prema 41 posto gledatelji debate su rekli kako je Bush bio dopadljiviji.

Stručnjaci upozoravaju kako ne treba preuveličavati značenje debata u predizbornoj kampanji te na oprez u oslanjanju na rezultate istraživanja koja ispituju samo one koji su vidjeli debatu i koji su obično više stranački opredijeljeni.

Prije četiri godine nakon debate bivšeg potpredsjednika Ala Gorea i Busha većina anketiranih gledatelja dala je pobjedu Goreu, da bi kasnije bilo općenito prihvaćeno da je bolji bio Bush koji je i pobijedio na izborima.

Gallup je slična istraživanja radio u pet prethodnih američkih predsjedničkih izbora, a u četiri od njih kandidat koji je dobio prvu debatu nije i pobijedio na izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙